Patria Bank vrea să îşi majoreze capitalul cu 60 mil.lei pentru a susţine planurile de dezvoltate

Autor: Roxana Rosu 08.02.2018

Patria Bank, bancă rezultată din fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, vrea să îşi majoreze capitalul social cu maxim 60,5 milioane lei, la un total de 287 milioane lei, fondurile urmând să susţină planurile de dezvoltare.

Operaţiunea va fi discutată de acţionari la adunarea generală din 12 martie şi se va realiza prin emiterea unui număr de 605 milioane acţiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/unitate.

”Majorarea capitalului se va efectua, in conformitate cu art. 88 din Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, respectiv prin i)conversia, in limita sumei de 20.271.000 lei (reprezentand echivalentul in lei a sumei de 4.350.000 euro la un curs estimat de 4,66 lei / EUR, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii) a imprumutului subordonat acordat Bancii de EEAF Financial Services BV, si prin ii) aport suplimentar in numerar, cu acordarea dreptului de preferinta tuturor actionarilor existenti ai Bancii”, se arată în convocatorul Patria Bank (fosta Nextebank).

Acţionarii vor discuta şi realizarea conversiei datoriei băncii fata de EEAF Financial Services BV, in limita a 20.271.000 lei (reprezentand echivalentul in lei a sumei de 4.350.000 euro la un curs estimat de 4,66 Lei/euro, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii), rezultand din contractul de imprumut subordonat din data de 23.08.2016, cu modificarile ulterioare, in actiuni nominative Patria Bank S.A.

Perioada de exercitare a dreptului de preferinta va fi de o luna de la data stabilita in prospectul proportionat de oferta care va fi pregatit in vederea majorarii capitalului social prin exercitarea drepturilor de preferinta. Drepturile de preferinta nu sunt tranzactionabile.

Patria Bank a înregistrat în primele nouă luni ale anului o pierdere netă cumulată de 26,3 mil. lei, un nivel comparabil cu pierderea din primele şase luni ale anului (26,15 mil. lei). Patria Bank a fuzionat anul trecut cu Banca Carpatica. Horia Manda, preşedintele Patria Bank, spunea după finalizarea fuziunii că vizează să atingă o cotă de piaţă de 2,5% până în cinci ani, faţă de puţin peste 1% în prezent.

Banca este controlată de fonduri de investiţii administrate de Manda, iar Ilie Carabulea deţine 10,8% din capital.