Guvernul bulversează din nou industria IT. Confuzie printre angajaţii din IT: menţinerea salariilor în IT nu e pentru toată lumea. Beneficiile revoluţiei fiscale devin imposibil de identificat

Autor: Adelina Mihai 09.02.2018

♦ În încercarea de a compensa pierderile pe care le au angajatorii din IT după transferul contribuţiilor, guvernul le dă o nouă lovitură: va oferi deduceri de la plata CASS doar firmelor care au mărit cu 20% salariile programatorilor.



Un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere pe site-ul Finanţelor şi discutat ieri în şedinţa de guvern vrea să rezolve, prin acordarea unor deduceri fiscale, problema angajatorilor din IT care au fost nevoiţi să îşi majoreze bugetele de salarii pentru a nu afecta veniturile nete ale programatorilor odată cu revoluţia fiscală.

Problema este că, în forma actuală a pro­iec­tului, guvernul va pedepsi firmele de IT care au majorat salariile programatorilor cu mai mult de 20%  prin acte adiţionale sau care au reglat veniturile nete ale acestora prin acor­darea de bonusuri în luna ianuarie astfel încât an­gajaţii să rămână la acelaşi nivel din decem­brie 2017 după revoluţia fiscală. Guvernul urma să anunţe aseară o decizie privind această OUG.

Astfel, un angajator care a mărit cu 20% salariul unui IT-ist care câştiga 10.000 de lei brut în 2017 va primi de la stat o deducere lunară în valoare de 550 de lei. În schimb, un angajator care a majorat cu 28% salariul brut al IT-istului care câştiga 10.000 de lei brut anul trecut va primi o deducere de doar 30 de lei pe lună de la stat în urma revoluţiei fiscale, arată un calcul realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

„Potrivit proiectului de lege şi notei de fun­da­mentare, doar cei care au mărit salariile bru­te ale IT-iştilor cu 20% vor primi această dedu­ce­re, pe când cei care au majorat salariile cu

27 - 28% sau cei care au acordat bonusuri pen­tru menţinerea venitului net nu.  Cel mai frus­trant este pentru angajatorii care au mărit salariile prin acte adiţionale cu 27- 28% ca să menţină veniturile nete ale angajaţilor la nivelul din decembrie 2017, adică fix cei care au avut încredere în statul român. La fel se în­tâm­plă şi în cazul celor care au decis să acorde bonusuri în luna ianuarie până la stabilizarea situaţiei şi care au încercat să îşi reţină angajaţii în companie“, a spus Ramona Jurubiţă, Deputy Senior Partner, Head of Tax & Legal în cadrul KPMG.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat afectează circa 30.000 de programatori scutiţi de la plata impozitului pe venit.