Băncile europene îşi revin: Italienii de la UniCredit au întrecut Société Générale şi Commerzbank în ultimul trimestru. Ce profit au avut băncile

Autor: Alex Ciutacu 09.02.2018

Sectorul bancar european a oferit o speranţă de revenire joi, după ce cei mai mari creditori din Italia, Franţa şi Germania au raportat rezultate mai bune decât cele aşteptate, conduse de o economie puternică a zonei euro şi de eforturile pe care aceste bănci le-au susţinut pentru a-şi reduce cheltuielile, potrivit Financial Times.

Băncile din zona euro au fost codaşele sectorului lor pentru ultimii ani, ţinute pe loc de dobânzi de referinţă negative şi de foarte multe credite neperformante. Totuşi, analiştii au spus că par a fi semne de revenire în cifrele pe ultimul trimestru publicate de italienii de la UniCredit, de francezii de la Société Générale şi de germanii de la Commerzbank.

„A fost o săptămână decentă pentru băncile europene până acum”, a spus Eoin Mullany, analist pe sectorul bancar în cadrul Berenberg. „Reducerile de costuri încep să dea roade, în timp ce unele bănci cresc comisioanele, dar problema este că nu au încă o temă comună care să le unifice”.

Cea mai performantă bancă europeană a fost UniCredit, care a raportat cel mai bun profit trimestrial din ultimii zece ani, susţinut de costuri operaţionale scăzute şi de o scădere masivă a provizioanelor pentru credite neperformante care s-au coroborat cu o creştere sănătoasă a veniturilor şi cu o nouă legislaţie fiscală. „Unicredit a câştigat pe toată linia”, a transmis un analist de la Morgan Stanley pentr Financial Times.

Jean-Pierre Mustier, care a lansat o restructurare masivă în scopul reducerilor costurilor şi care a micşorat numărul de credite neperformante ale băncii după ce a devenit executivul acesteia în 2016, a transmis că este „foarte mulţumit” de rezultate.

Cea mai mare bancă din Italia după numărul de active a raportat un profit trimestrial de 801 milioane de euro, în comparaţie cu o pierdere de 13,6 miliarde de euro anul trecut şi plănuieşte să reia plata dividendelor, începând de la 32 de cenţi per acţiune, după ce a oprit plata anul trecut. Acţiunile băncii, care au crescut cu 45% anul trecut, au crescut joi cu 3%.

Société Générale a depăşit de asemenea aşteptările analiştilor, ajutată de o creştere susţinută a veniturilor din partea operaţiunilor din estul Eurpei şi din Africa şi de o performanţă optimistă a braţului de investiţii, în comparaţie cu parcursurile mai abrupte de tranzacţionare ale competitorilor.

Profitul trimestrial al băncii franceze a scăzut la 69 de milioane de euro în ultimul trimestu, cu 82% mai puţin decât anul precedent. Cu toate acestea, analiştii s-au aşteptat ca banca să înregistreze o pierdere de 300 de milioane de euro, din cauza costurilor de restructurare şi din cauza loviturii primite de taxa unică plătită în urma reformei fiscale, potrivit datelor Reuters. Veniturile au atins 6,32 miliarde de euro, depăşind aşteptările. Acţiunile au crescut cu 2,2%.

În noiembrie, grupul a prezentat un nou plan strategic care include închiderea a 15% din sucursalele care fac parte din reţea şi tăieri de personal care vor lăsa 900 de oameni fără loc de muncă în Franţa până în 2020.

Commerzbank, care este văzută drept ţinta unei potenţiale preluări după ce s-a chinuit pentru mai mulţi ani să îşi îmbunătăţească performanţele, a raportat un profit trimestrial de 90 de milioane de euro, în scădere faţă de cel de 182 de milioane de euro înregistrat anul trecut, dar a depăşit aşteptările analiştilor care s-au limitat la 64 de milioane de euro.

Acţiunile în cea de-a doua cea mai mare bancă din Germania au scăzut cu 2,4%. Martin Zielke, executivul băncii, a numit 2017 un an al „progresului”, după ce veniturile au crescut ajungând la 8,61 de miliarde de euro.