Încă o zi de creştere pentru dobânzi: Robor la trei luni avansează la 2,04%, iar cel la şase luni sare la 2,34%

Autor: Cristina Bellu 12.02.2018

♦ Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.



Indicele bancar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri dimineaţă la 2,04%, de la 2,03% joi, în timp ce Robor la 6 luni a ajuns la 2,34%, după ce joi a făcut un salt de 0,06 puncte procentuale, de la 2,27% miercuri, la 2,33%.

În acelaşi timp, Robor la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a avansat de la 2,37% joi la 2,39% vineri. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. 

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională a Românei.

BNR a reluat în acest an ciclul de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un deceniu.  Săptămâna trecută, miercuri, boardul băncii centrale a decis să majoreze din nou dobânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creşterea operată în ianuarie.

Dobânzile pe piaţa interbancară şi-au reluat uşor creşterea în ultimele zile după o perioadă de stagnare. Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie, în octombrie şi la începutul lunii noiembrie pe fondul unei restrângeri de lichiditate în sistemul bancar. 

Spre com­paraţie, la începutul lunii septembrie 2017 ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul lui 2017 era de 0,87%.