Cine spune că nu mai sunt fabrici? Industria a crescut în 2017 cu cel mai bun ritm din ultimii 15 ani

Autor: Iulian Anghel 13.02.2018

Creşterea cu 8,2% a producţiei industriale, consemnată în 2017, subliniază cel mai spectaculos salt înregistrat de sector în ultimii15 ani.

Revenirea economică robustă a Europei, a Germa­niei în special, a determinat o creştere neanticipată a pro­ducţiei industriale în România, cu industria prelucrătoare pe post de motor – 8,9% avans în 2017.

Analiştii privesc însă cu rezervă această creştere pentru că ea este, procentual, însemnată, dar industria, în ansamblul ei, rămâne una cu valoare adăugată mică, prin urmare valoarea exporturilor este mică, cu mult sub cea a importurilor, ceea ce face ca exportul net să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică.

„Creşterea industriei vine din exporturi întrucât 80-90% din exporturi sunt făcute de industrie. Din nefericire exporturile nu reuşesc să fie peste importuri şi, astfel, exportul net are o contribuţie negativă la creşterea eco­nomică“, comentează Cristian Pârvan, preşedintele Patro­natului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Impulsionate de cererea internă, importurile au cres­cut în 2017 cu peste 11%, până la 75,6 mld. euro, iar exporturile au avansat cu 9%, până la 62,6 mld. euro, rezultând un deficit comercial de 13 mld. euro.

Pe de altă parte, întrucât economia Germaniei, prin­cipala piaţă a exporturilor României, merge foarte bine, avansul industriei va continua şi în 2018, crede Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank România: „Perfor­man­ţa robustă va continua şi în 2018. Constrângerile pie­ţei muncii, care impun un impuls general în automatizare, ar putea, de asemenea, să sporească productivitatea.“