Preşedintele Băncii Mondiale: Mi se spune că marea majoritate a monedelor virtuale sunt practic scheme Ponzi

Autor: Ştefan Stan 14.02.2018

Piaţa de criptomonede a înregistrat ieri o nouă rundă de scăderi după ce a reuşit să îşi revină de la minimul de săptămâna trecută. Capitalizarea întregii pieţe era ieri la ora 12:00 de 411 mld. dolari, în scădere faţă de valoarea de luni.

Volumul de tranzacţionare era de doar 17 mld. dolari în 24 de ore. Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a înregistrat un declin de 3,51%, rămânând însă peste valoarea de 8.500 de puncte. Ethereum, a doua monedă ca importanţă şi capitalizare, a scăzut cu 4,69%, la 830 de dolari, în timp ce Ripple a scăzut cu 6,40%, la 1,03 dolari. Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, a comparat săptămâna trecută criptomonedele cu „schemele Ponzi“, devenind cea mai nouă voce care se alătură corului de bancheri şi executivi de top care s-au ridicat împotriva legitimităţii monedelor digitale, scrie Bloomberg.

„Ne uităm la ceea ce ar însemna să folosim bitcoin sau alte criptomonede, dar mi se spune că marea majoritate a monedelor virtuale sunt practic scheme Ponzi. Încă nu sunt sigur cum vor putea funcţiona“, a spus preşedintele Băncii Mondiale în cadrul unui eveniment din Washington.

Banca Mondială a anunţat că se uită „foarte atent“ la tehnologia blockchain, o platformă care foloseşte aşa-zise registre electronice pentru a permite tranzacţionarea activelor digitale în siguranţă. Valoarea criptomonedelor a crescut spectaculos în 2017 înainte să se prăbuşească, bitcoin pierzând aproape două treimi din valoare de la jumătatea lunii decembrie.