Producătorii de bunuri de larg consum sunt presaţi să elimine ambalajele din plastic

Autor: Bogdan Cojocaru 14.02.2018

UE solicită Procter & Gamble, Unilever şi Henkel să facă mai mult pentru combaterea poluării oceanelor lumii. Plasticul folosit pentru ambalare sufocă mediul, scrie Handelsblatt. David Katz este fondatorul şi CEO-ul Băncii din Plastic, o întreprindere socială care ajută oamenii din ţările în curs de dezvoltare să colecteze deşeuri de plastic de pe plajele poluate. Aceştia primesc în schimb bani, donaţii în natură şi servicii sociale. Plasticul pe care îl colectează este reciclat de producătorii de bunuri de consum şi reutilizat pentru producerea recipientelor de plastic.

„Împreună putem opri plasticul să mai ajungă în oceane“, a declarat Katz într-o reuniune publică recentă în Germania. „Putem transforma gunoiul într-o monedă, creând astfel oportunităţi pentru oamenii care trăiesc în sărăcie“. Henkel este prima companie mare de bunuri de consum care lucrează cu Banca de Plastic.

„În a doua jumătate a acestui an, vom colabora cu Banca din Plastic pentru a obţine plastic reciclat pentru ambalaje noi“, spune Thomas Müller-Kirschbaum, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare la nivel mondial al diviziei de detergenţi a Henkel. Compania, alături de concurenţii săi Procter & Gamble şi Unilever, este presată să facă mai mult pentru a rezolva problema. 

Imaginile insulelor plutitoare de deşeuri din plastic au concentrat atenţia globală asupra consecinţelor unei creşteri rapide a utilizării ambalajelor din plastic pentru bunurile de consum. şi dacă prezentul pare descurajant, un val recent de rapoarte a pictat o imagine sumbră şi în ceea ce priveşte viitorul. Se estimează că până în 2050, în oceanele lumii va fi mai mult plastic decât de peşte în mări şi oceane.