Prinţul Henrik al Danemarcei a decedat la vârsta de 83 de ani

Autori: Teodora Marinescu , Mediafax 14.02.2018

Prinţul consort Henrik al Danemarcei, soţul reginei Margrethe a II-a, a murit, marţi seară, la vârsta de 83 de ani, la Castelul Fredensborg, a anunţat, miercuri, Casa Regală daneză într-un comunicat, relatează site-ul agenţiilor Reuters şi Dpa.

"Majestatea Sa prinţul Henrik a decedat în somn, marţi 13 februarie, la ora 11.18 pm, la Palatul Fredensborg. Majestatea Sa Regina şi cei doi fii i-au fost alături", arată comunicatul publicat de Casa Regală a Danemarcei.

Prinţul Henrik, de origine franceză, s-a căsătorit cu Margrethe în 1967, convertindu-se la literanism. Aceştia au doi fii, pe Federik, născut în 1968 şi pe Joachim, născut în 1969.

În anul 2000, cuplul regal danez a efectuat o vizită de stat de trei zile în România, la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu, fiind primiţi la Palatul Cotroceni de liderul român de la vremea respectivă şi soţia sa, Nadia Constantinescu, în cadrul unui ceremonial oficial.

Acesta a declarat însă în mod repetat că ar prefera să fie numit rege consort.

Din cauză că nu i-a fost acordat titlul de rege consort, prinţul Henrik al Danemarcei a anunţat, în august 2017, că nu doreşte să fie înmormântat alături de soţia sa.

Potrivit France 24, prinţul Henrik a fost spitalizat, la începutul lunii februarie, având o afecţiune pulmonară.