2017, anul creşterilor economice record în UE. România, printre campioni

Autor: Bogdan Cojocaru 15.02.2018

Cu evoluţii pozitive trimestriale ale PIB de până la 8% în România, de 10,4% în Irlanda sau de 7,7% în Malta, 2017 a fost anul creşterilor economice record în Uniunea Eu­ropeană. România se plasează printre cam­pioni.

UE în sine a avansat anul trecut cu 2,5%, creşterea dece­niului, la fel şi zona euro, nucleul cu eco­no­miile cele mai pu-terice, şi Germania, cea mai mare economie europeană, potrivit celor mai recente date, preliminare, publicate  de Eurostat.

În cursa creşterii PIB din 2017, România se luptă pentru primul loc în UE cu Irlanda şi Malta. Cel mai recent raport al Eurostat nu cuprinde evoluţiile eco­nomiilor Irlandei şi Maltei din tri­mestrul patru, însă cele două ţări au avut sprinturi puternice, spre exemplu de 10,4% în ritm tri­mestrial în trimes­trul patru pentru Irlanda şi de 7,7% în trimestrele doi şi trei pentru Malta.

Cea mai mare performanţă pentru România în 2017 este cea din trimestrul trei, când PIB-ul a crescut cu 8,5%. În tot anul trecut, creşterea României a fost de 7%, cea mai mare din ultimii zece ani. Comisia Euro­peană estimează că Irlanda a avansat în 2017 cu 7,3%, iar Malta cu 6,9%.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a crescut cu 4,6% anul trecut, cel mai rapid ritm din 2011 încoace.