Alessio Menegazzo, director Sustenabilitate Enel: Schimbarea principală de pe piaţa energiei vine din digitalizare; consumatorul va dicta politicile companiilor

Autor: Roxana Rosu 19.02.2018

Piaţa energiei se schimbă şi cred că elementul de bază este digitalizarea, în condiţiile în care companii ca Google sau Amazon vor fi furnizori de energie,a declarat Alessio Menegazzo, director Sustenabilitate şi Afaceri Instituţionale Enel la ZF Power Summit

"Cred că trebuie să învăţăm o lecţie, România nu e o insulă, creşterea preţurilor a fost un trend regional. Întrebarea este ce facem peste 3-4-7 ani şi care fi discuţia despre un nou ciclu de reglementare. Vorbim deja de câţiva ani despre disruptive change în sectorul energetic. Toată lumea aştepta să se întâmple ceva, dar nimeni nu ştia ce anume. Noi credem că schimbarea este digitalizarea"

 

Alte declaraţii: 

 

Este o piaţă nouă. Google, Amazon pot ajunge să vândă energie. Plus regenerabilele duc în jos preţul energiei. Furnizarea de energie va deveni un produs conex, va fi vândut împreună cu altele la pachet. Trebuie să ne gândim la asta şi să ne pregătim de viitor.

 

A venit de exemplu un startup, Whatsup, si toate serviciile de mesagerie ale companiilor de telecom au colapsat.

 

Eu cred că Google va vinde energie cât de curând şi în România, aşa cum face deja în alte state. Vrei să creşti calitatea vieţii pentru consumatorul final, adică să iei cât mai multe servicii de la un singur furnizor.

 

Reţeta este să investeşti în digitalizare. Electricitatea şi digitalizarea sunt gemeni, sunt două aspecte care vor merge împreună. Consumatorul va dicta politicile noi spre furnizori şi apoi producători. S-a inversat trendul, Consumatorul nu va fi nevoit să aibă o relaţie aşa strânsă cu un producător, ci va putea să îşi producă singur energie şi să o stocheze.

 

Se investeşte mult în mobilitate electrică, sunt proiecte europene pentru reţele de reîncărcare. O maşină electrică este o baterie cu patru roţi. Există tehnologia prin care proprietarul este plătit pentru ca el să dea o mică parte din cantitatea de energie produsă în reţea. Nimeni nu se gândea acum 5 ani că dacă am o maşină pot să am vreo treabă cu reglementatorul pe zona de energie. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceste sisteme.