Opt cooperative agricole româneşti, care exploatează împreună 150.000 de hectare de teren agricol, şi-au reunit forţele sub o nouă organizaţie

Autor: Roana Rotaru 19.02.2018

Opt cooperative agricole româneşti, care cultivă cereale şi plante din care se extrage uleiul, şi-au reunit forţele sub umbrela unei noi organizaţii: Uniunea Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), o uniune care a fost înfiinţată săptămâna trecută.

Din UNCSV fac parte cooperativele agricole Agrisud, Argeş Biosud, Braicoop, Dobrogea Sud, Oltenia Cereal Nord, Tinoasa, Unirea Covurlui şi 15 Februarie Rotunda, cooperative care împreună exploatează o suprafaţă de circa 150.000 hectare şi care au afaceri cumulate de peste 100 mil. lei (22 mil. euro), potrivit reprezentanţilor uniunii.

„Este un ONG cu rol de reprezentare. În prima etapă nu s-a pus problema înfiinţării unei organizaţii cu rol economic. Acesta este pasul doi. Suntem la început, în etapa în care ne cunoaştem mai bine, în care vedem cum putem colabora. Uterior vom ajunge şi la discuţii legate de a acţiona în comun, atât la achiziţia de materii prime agricole, cât şi comercializarea cerealelor”, a declarat pentru ZF Florentin Bercu, director UNCSV.

Uniunea şi-a propus să acorde sprijin membrilor săi pe aspecte ce ţin de legislaţie, fiscalitate, să sprijine şi să consilieze fermierii care doresc să se asocieze şi să reprezinte fermierii în relaţia cu Ministerul Agriculturii, Guvernul, Parlamentul, Preşedinţie şi ale instituţii ale statului, pe probleme specifice cooperativelor agricole şi membrilor acestora.

UNCSV vrea să se implice activ în:

♦ promovarea cooperativelor;

♦ promovarea şi validarea facilităţilor fiscale pentru cooperative;

♦ clarificarea aspectelor legate de dubla impozitare a cooperativelor;

♦ elaborarea unui nou proiect de lege privind cooperativele agricole;

♦ clarificarea aspectelor ce ţin de cadastrul agricol şi tranzacţiile cu terenuri agricole;

♦ promovarea unor măsuri specifice cooperativelor agricole şi României în PAC post 2020, în special finanţări şi scheme de sprijin specifice;