Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor: Statul nu trebuie să intervină în piaţă

Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax 21.02.2018

”Daţi-mi voie să nu mă pronunţ pe acest subiect (plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum - n.r.). Nu am fost ieri (marţi - n.r,) la discuţie, am fost la Bruxelles. E o discuţie... hai să vedem care va fi votul final. (Ca principiul- n.r.) eu sunt adeptul pieţei libere. Piaţa trebuie să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla în zona de cerere şi ofertă ca regulă de joc. Statul nu trebuie să intervină, pe cât posibil şi bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă, decât atunci când sunt derapaje într-un fel sau altul”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Senatorii din comisiile de buget, economică şi juridică au votat, marţi, raport de admitere pentru un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum.

”Am stabilit şi s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. În ceea ce priveşte dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăşi mai mult de 18%. Am luat aici referinţa dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorul atunci când sunt deposedaţi de bunuri. Ca să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public că ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca şi noi, în România, să intrăm în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte creditarea”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului de lege.

El a precizat că prevederile se vor aplica atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare non-bancare şi se vor aplica noilor contracte, nu şi celor în derulare.

”Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depăşească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament şi să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a speţelor bancare, comisioane şi aşa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetăţenii români să ştie foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, ştim foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a mai spus senatorul liberal.

Proiectul de lege urmează să fie votat şi în plenul Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.