Patronatul Creditului IFN se raliază poziţiei băncilor: Impunerea unui plafon maximal pentru DAE în cadrul creditului de consum şi ipotecar va induce efecte negative consumatorului

Autor: Cristina Bellu 22.02.2018

Patronatul Creditului IFN (PCIFN) este de părere că impunerea unui plafon maximal pentru dobânzile efective anuale (DAE) în cadrul creditului de consum şi ipotecar în contextul actual macroeconomic va induce efecte negative şi nedorite consumatorului, prin scăderea accesibilităţii la finanţare, a scăderii puterii de cumpărare şi a consumului la nivel naţional.

PCIFN se raliază în acest fel pozitiei institutiilor de credit si celei de reglementare in materie, impotriva acestei initiative legislative, care au avertizat la rândul lor asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea viitorul act normativ.  

“Menţionăm faptul că activitatea de creditare cu titlu profesional face obiectul unei reglementări coerente şi unitare în concordanţă cu exigenţele normelor europene în materie. Totodată, activitatea de creditare din punctul de vedere al dobânzilor la creditele de consum este reglementata si incadrata in limite impuse deja prin legislatia de profil, şi amintim, în acest sens OU52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea OU50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, Regulamentul 17 BNR/2012 privind unele conditii de creditare cu modificarile ulterioare si Regulamentul BNR 20/2009 privind institutiile financiare nebancare modificat si completat cu Regulamentul BNR 1/2017.”, menţionează un document al  PCIFN.

Totodată, Patronatul Creditului atrage atenţia că având în vedere gradul redus de intermediere financiara – penultimul loc in Europa, impunerea unei limite superioare a DAE prin text de lege va avea ca efect imediat reducerea competitiei prin retragerea capitalului investit in domeniu si orientarea jucatorilor ramasi in piata spre ofertare la pragul maxim admis de lege.

“În contextul scaderii accesibilitatii la creditare este de asteptat ca, prin adoptarea  acestui act normativ, să se înregistreze o scadere a consumului in  Romania cu impact nedorit asupra indicatorilor macroeconomici, cel putin pe termen mediu.”

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de consum) a luat prin surprindere băncile, dar şi IFN-urile, iar principala mişcare pe care industria financiară o va face va fi demararea unui studiu de impact la nivel de industrie.

Deocamdată, proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economică şi juridică. Aceştia au stabilit ca dobânda efectiva anuală (DAE) pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale (în prezent de 2,25%). În cazul creditelor de consum, dobânda maximă care poate fi percepută a fost stabilită la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi să se aplice băncilor şi IFN-urilor şi doar împrumuturilor noi. În prezent DAE la un credit de consum în lei ajunge la circa 10%, în timp ce dobânda la un credit ipotecar în lei se situează la circa 4-5%. În cazul IFN-urilor dobânzile sunt mult mai mari, trecând de 100%.