Plăţi cu inelul sau brăţara conectate: viitorul plăţilor fără contact este deja în teste

Autor: Catalina Apostoiu 23.02.2018

Banca olandeză ABN Amro experimentează împreună cu Mastercard în Olanda plăţile fără contact şi fără card, cu ajutorul accesoriilor conectate. Un sfert din europeni ar fi interesaţi de aceste noi mijloace de plată a cumpărăturilor, scrie cotidianul francez La Tribune.

Francezii au adoptat fără ezitare cardurile contactless, în 2017 plăţile realizate cu ajutorul acestor dispozitive dublându-se în volum şi valoare. Numărul tranzacţiilor a depăşit un miliard, la o valoare a cumpărăturilor de 12,5 miliarde de euro.

Acum, olandezii sunt deja pe punctul de a trece la urmă­toarea etapă, a plăţilor contact­less şi fără card, cu aju­torul accesoriilor conec­tate. După o experi­men­tare internă, banca ABN Amro a lansat recent un amplu test al acestor noi mijloace de plată în Olanda, în parteneriat cu Mastercard şi fintech-ul britanic Digiseq.

Banca le propune clienţilor săi un inel conectat (de ceramică, disponibil în 14 culori), o brăţară, un ceas elveţian şi un lanţ de chei, toate conectate, în care sunt integrate cipuri.

În Australia, Bankwest testează de asemenea un inel conectat pentru plăţi contactless din luna ianuarie.

În total, 500 de clienţi ai ABN Amro vor primi gratuit în perioada februarie-martie unul dintre aceste accesorii legate de contul lor curent, pentru a fi testate până în luna iunie.

Yvonne Duits, responsabilă de plăţi la ABN Amro, arată că peste 50% din plăţile realizate cu cardul de clienţii băncii din Olanda sunt deja contactless.

Este stabilit un plafon de 25 de euro pe fiecare serie de cumpărături şi 10 plăţi pe zi, pentru o sumă totală de 50 de euro. Scopul este de a înlocui cash-ul în cazul cumpărăturilor obişnuite.

Olanda reprezintă „terenul perfect de testare“ estimează Mastercard, având în vedere că aproape 80% din terminalele de plată acceptă cardurile contactless.

Potrivit unui studiu realizat de Mastercard, 24% dintre europeni, echivalentul a 175 milioane de oameni, ar fi pregătiţi să plătească cu ajutorul obiectelor conectate.

Temerile privind frauda ar fi în scădere puternică, cu 24% în medie în Europa, şi chiar cu 41% în Olanda, 33% în Spania şi 31% în Regatul Unit.

 

Un sfert din europeni, buni de plată cu inelul

Potrivit unui studiu realizat de Mastercard, 24% din europeni, echivalentul a 175 milioane de oameni, ar fi pregătiţi să plătească cu ajutorul obiectelor conectate.