Lideri PNL despre Tudorel Toader: A ales să fie de partea infractorilor, s-a compromis

Autori: Raluca Lazaroi , Adriana Mit , Dragos Suciu 22.02.2018

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, declară că ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, ”a ales să fie de partea infractorilor”. Un alt lider PNL propune, ironic, desfiinţarea judecătoriilor şi externalizarea lor în bungalouri în Costa Rica, Brazilia şi Madagascar. 

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, joi seara, pentru MEDIAFAX, că Tudorel Toader ”a ascultat de Liviu Dragnea şi a ales să fie de partea infractorilor, nu de partea justiţiei”.

”Este o decizie din punctul meu de vedere, şi a partidului, greşită şi cred că preşedintele nu va da curs acestei propuneri a ministrului Justiţiei. Trebuie să avem o justiţie independentă, eu nu cred că actul de justiţie şi că justiţia din România poate fi reformată de către Tudorel Toader şi de către Liviu Dragnea, care este condamnat şi cu cazier judiciar, astfel domnul Tudorel Toader ar trebui să plece şi la Ministerul Justiţiei să ajungă un om care într-adevăr poate menţine independenţa justiţiei şi nu mai ascultă de liderii politici şi de partidul-stat", a spus Sighiartău.

La rândul său, liderul PNL Florin Roman a declarat, referitor la propunerea de revocare a şefei DNA, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ”a executat politic un ordin al lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu”.

”Tudorel Toader a executat politic un ordin al lui Dragnea şi al lui Tăriceanu. S-a compromis total din punct de vedere profesional şi era inspirat dacă îşi dădea demisia odată cu anunţul de execuţie politică pe care l-a făcut”, a spus Florin Roman.

Liderul PNL a adăugat că Justiţia este ”zguduită puternic din temelii” şi, întrebat fiind dacă în opinia sa vor izbucni proteste după această decizie, a răspuns afirmativ.

”Cu siguranţă vor fi şi proteste şi mie îmi e greu să cred că românii vor accepta ca un stat de drept construit cu atâta trudă să fie făcut praf de nişte oameni cu mari, mari probleme (...) Să ne uităm de unde vin atacurile acestea, de la nişte penali care au devalizat bugetul României şi care au furat bani din buzunarul românilor”, a spus Florin Roman.

De asemenea, întrebat despre posibila revocare a şefei DNA, Roman a răspuns: ”Doamna Kovesi, din punctul meu de vedere, nu e problema acestei decizii. Problema e că nişte penali încearcă să-şi spele dosarele penale. Aici nu discutăm de Kovesi, discutăm de nişte penali care vor să dinamiteze Justiţia din România şi statul de drept”.

Iustin Cionca, prim-vicepreşedintele PNL Arad, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ”se face totul ca Dragnea să scape de puşcărie”.

”Dacă trebuie, desfiinţăm procuratura. La nevoie şi judecătoriile. Le externalizăm în bungalouri în Costa Rica, Brazilia şi Madagascar, unde infractorii care au furat banii românilor să poată face plajă în timp ce procurorii îi masează la talpă! Ministrul Justiţiei, profesor universitar, cere la comanda PSD revocarea şefei DNA pe baza unor decupaje din ziare, prezumţii, declaraţiile condamnaţilor în emisiuni TV, acuzaţiile infractorilor. Pesediştii nu au nimic sfânt, nu respectă nici separaţia puterilor în stat, nici funcţionarea instituţiilor, nici imaginea României. Este o seară a ruşinii!, a afirmat Iustin Cionca.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.