Misterele gazului din Marea Neagră. Transgaz: Două companii au rezervat capacitate de export spre Ungaria, nu trei

Autor: Roxana Petrescu 23.02.2018

Transgaz, compania naţională de transport al gazelor naturale, care joacă un rol cheie în ecuaţia aducerii ga­zului din Marea Neagră pe uscat, spune că de fapt doar două companii au rezervat capacitate de export pe direcţia Ungaria, nu trei, aşa cum a afirmat recent pre­mie­rul ungar Viktor Orban.

Numele acestor companii este însă secret. Pe de altă parte, Gas Connect Austria, trans­portatorul de gaze austriac care ar fi trebuit să ducă gazul ro­mânesc până la terminalul Baumgarten din Viena, spune că a fost unilateral scos din joc de Ungaria. FGSZ, transportatorul de gaze din Ungaria, parte a grupului MOL, nu comentează.

„Gas Connect Austria a fost parte a BRUA (coridorul care ar fi trebuit să lege România de Bulgaria, Un­garia şi Austria, un proiect iniţiat de Transgaz - n.red.), dar în iulie 2017 a fost în mod neaşteptat şi unila­te­ral oprit de partea ungară. Aşadar, în acest moment nu există nicio continuare a BRUA“, spun reprezentanţii Gas Connect Austria.

În februarie anul acesta, premierul ungar Viktor Or­ban a anunţat că trei firme maghiare au câştigat capaci­ta­tea de transport dintre România spre Ungaria pentru ga­zul din Marea Neagră. Oficialul maghiar nu le-a nominalizat.

Transgaz spune în schimb că nici măcar nu sunt trei companii.

„Sunt doar două companii câştigătoare care au rezervat capacitate pe BRUA, pe direcţia Ungaria, însă informaţia nu este publică“, spune Transgaz.