Cum a ajuns Norvegia, un stat cu doar 5 milioane de locuitori, să fie cea mai puternică naţiune la Jocurile Olimpice de iarnă, depăşind Germania, Canada şi Statele Unite ale Americii

Autor: Dragoş Dinu 25.02.2018

Norvegia, un stat cu puţin peste 5 milioane de locuitori şi cu un PIB de 370,6 miliarde de dolari, se menţine pe primul loc la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, depăşind cele mai puternice naţiuni din punct de vedere economic şi sportiv, Statele Unite, Germania şi Canada.

Norvegia a obţinut 39 de medalii, dintre care 14 de aur, 14 de argint şi 11 de bronz. Germania, cea mai puternică ţară din Uniunea Europeană, a ieşit pe locul doi, cu 31 de medalii, dintre care 14 de aur, zece de argint şi şapte de bronz.

Canada, o naţiune specializată în sporturi de iarnă, a ieşit pe locul trei, cu 29 de medalii – 11 de aur, opt de argint şi zece de bronz.

Statele Unite ale Americii s-au poziţionat pe locul patru, cu 23 de medalii, dintre care nouă de aur, opt de argint şi şase de bronz.

După descoperirea petrolieră din Marea Nordului de acum trei decenii, Norvegia a ajuns să aibă o creştere economică spectaculoasă. Din banii obţinuţi din petrol, Norvegia a înfiinţat cel mai mare fond de investiţii al lumii, care depăşeşte un trilion de dolari.

Acest fond are investiţii şi în România, dar la un nivel extrem de redus.