Deloitte a stabilit cât trebuie să coste RCA. Noul tarif de referinţă la RCA pentru persoane fizice este cu 9% mai mare deşi inflaţia anuală a fost de doar 3%. Companiile au acum liber la scumpirea poliţelor chiar cu avizul ASF

Autor: Anelis Baciu 26.02.2018

♦ Persoanele fizice pot achiziţiona poliţa RCA pe un an la un tarif cuprins între 530 lei şi 2.739 lei.



Noile tarife de referinţă pentru asigurarea auto obligatorie (RCA) calculate de firma de consul­tanţă Deloitte sunt în medie cu 9% mai mari pen­tru clienţii persoane fizice decât tarifele actuale, în timp ce la companii creşterea este în medie de 11%. Inflaţia în această perioadă a fost de doar 3%.

Astfel, persoanele fizice pot achiziţiona poliţa RCA pe un an la un tarif cuprins între 530 lei şi 2.739 lei, preţul variind în funcţie de vârsta clientului şi capacitatea cilindrică a autoturismului. De exemplu, pentru un şofer cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani care deţine un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi tariful de referinţă pentru poliţa RCA va fi de 565 lei pe an, cu circa 12% mai mult decât referinţa anterioară.

Pe de altă parte, în cazul transportatorilor tariful de referinţă pentru un camion cu masa de peste 16 tone este de 7.801 lei pe an, cu 7% mai mult decât tariful de referinţă actual.

Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi au fost calculate pe baza datelor cu privire la poliţele încheiate până la jumătatea anului 2017 şi la daune produse în perioada 2010 - prima jumătate a lui 2017. Tarifele de referinţă vor fi calculate semestrial. Deşi au doar caracter orientativ, reprezentanţii ASF au susţinut că  pentru a vinde poliţa RCA la un tarif mai mare decât tariful de referinţă asigurătorii ar trebui să vină cu argumente foarte solide.