Ce scrie presa internaţională: Românii reiau protestele după ce „cruciatul anti-corupţie” este ameninţat cu demiterea

Autor: Alex Ciutacu 25.02.2018

Mii de români au ieşit în stradă pentru a-şi demonstra solidaritatea faţă de procurorul şef al DNA-ului, care se confruntă cu cererea de demitere din funcţie, după ce a contribuit la condamnarea penală a zeci de politicieni acuzaţi de corupţie, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Peste 3.000 de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului duminică, în timp ce alţi 4.000 au marşat în alte oraşe, în ciuda gerului şi a temperaturilor scăzute. Demonstranţii sunt conduşi de faptul că ministrul justiţiei Tudorel Toader a cerut demiterea Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, în contextul în care doi oameni din instituţia pe care o conduce se află în mijlocul unui scandal.

„Asta nu mai este despre Kovesi, este despre ceea ce ea reprezintă, adică întreaga luptă anti-corupţie”, a spus Elena Vlădescu, o contabilă de 30 de ani, participantă la protest, pentru publicaţia americană. „Ei încearcă să ne facă să credem că furatul e ok, dar nu asta este ţara în care vrem să trăim”.

Coaliţia guvernamentală PSD-ALDE a cerut o evaluare a activităţii magistraţilor români, care au obţinut dosare penale pentru o serie de politicieni, printre care şi un fost prim-ministru. Social democraţii, care au schimbat deja doi premieri în ultimul an, au mai declanşat proteste anul trecut şi au atras criticile Uniunii Europene, după ce au încercat să îmblânzească pedepsele pentru fapte de corupţie. Anul trecut, 500.000 de persoane s-au adunat în ceea ce a fost cel mai mare protest de la revoluţie până în prezent şi au reuşit prin efortul colectiv să oprească schimbările.

Joi, Toader a prezentat o listă cu 20 de presupuse încălcări ale regulamentului pe care le-a comis Kovesi de cânda preluat postul. Printre acestea se numără subminarea parlamentului şi a guvernului, prin abuz în serviciu, interferând cu cazurile şi căutând condamnări „cu orice cost”.

Kovesi a respins acuzaţiile, spunând că plănuieşte să răspundă acuzaţiilor. A vorbit înainte de asta de un efort fără precedent în derulare care are ca scop subminarea legii şi subminarea lupei anti corupţe, desfăşurată diferiţi suspecţi care sunt sub investigaţie sau puşi sub acuzare.