Ce se discută în spatele uşilor la Comitetul de supraveghere macro de la BNR: Ministerul Finanţelor nu susţine plafonarea gradului de îndatorare pentru populaţie

Autor: Mediafax 28.02.2018

Ministrul finanţelor Orlando Teodorovici a declarat marţi că nu susţine limitarea gradului de îndatorare pentru con­sumatori, precizând că populaţia trebuie lăsată să ape­leze la împrumuturi pentru nevoile pe care le are în derulare.

El a spus că Ministerul de Finanţe şi Guvernul vor discuta şi vor avea un punct de vedere pe acest subiect, care s-a discutat luni la Comitetul pentru Supraveghere Macroprudenţială de la Banca Naţională.

„Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente, deci de creditare, pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziţie în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susţin o limitare. Vedem, analizăm, dar nu împărtăşesc astăzi această idee, de a limita. A fi poate mai atenţi este în regulă, dar să nu limitezi şi chiar să ceri foarte multe condiţii în momentul în care o persoană se îndatorează“, a declarat Teodorovici, întrebat dacă ar fi oportun să se ia în calcul un prag maxim de îndatorare pentru consumator, de 50% din venituri la credite. „Spun foarte clar că statul, în piaţă, tre­buie să aibă totuşi anumite momente pe care le argumen­tează foarte clar atunci când intervine. Nu sunt în favoarea unei plafonări, şi încă foarte jos pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR“. Ministrul a precizat că va stabili o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre inflaţie, cursul valutar şi nivelul ROBOR.

Întrebat dacă îl va invita şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la această întâlnire, după ce acesta şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu Isărescu, Teodorovici a răspuns: „Am convenit împreună (cu Isărescu – n. red.) că în următoarele zile o să stabilim o întâlnire în care să discutăm toate aceste elemente. Va fi Banca Naţională şi Ministerul de Finanţe. Vom vedea exact dacă vom fi într-o echipă extinsă cu doamna prim-ministru de faţă sau cu alţi par­ticipanţi la discuţie. Important este că ne vom întâlni şi vom discuta. Şi am cerut să avem şi o întâlnire periodică, pentru a putea anticipa şi alte măsuri, efecte la nivelul pieţei.“