Bursa americană se pregăteşte pentru marcarea primei luni de scădere din martie 2017

Autor: Dan Grigore Ivan 28.02.2018

Indicele S&P 500 figurează, în ultima zi din feburarie, cu o depreciere de peste 3% în ultima lună, fiind astfel posibil ca piaţa de capital americană să înregistreze pentru prima oară din martie 2017 o lună în coborâre. Începutul lunii februarie a fost de altfel una dintre cele mai violente perioade postcriză pe bursa de peste Ocean după ce referinţa pieţei de capital s-a încadrat într-o corecţie de 10%, înregistrată în câteva zile, după ce în 2017 atinsese un randament record de 25%, realizat în condiţiile unei volatilităţi ajunse la nivelurile minime din anii ’60.

Cu toate acestea, tehnologia şi-a revenit mai repede până acum, fiind printre puţinele sectoare cu şanse reale de a încheia luna în teritoriul pozitiv. Tehnologia afişează în momentul de faţă o apreciere de 0,74% în ultima lună. Pentru restul anului, rămân întrebări în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei şi a moştenirii pe care a lăsat-o anul 2017 pentru anul următor, având în vedere aprecierile accelerate din toată lumea.

Raliul ce a pornit în special după alegerea lui Donald Trump, pe 7 noiembrie 2016, a oferit primele semne de oboseală acum, după această scădere violentă de săptămâna trecută. Promisiunile administraţiei americane privind scăderile masive de taxe şi înfăptuirea ulterioară a acestor promisiuni, precum şi rezultatele financiare mai bune ale companiilor americane au alimentat un val de exuberanţă pe piaţa de capital americană.