Contribuţiile la pensii ale angajatorilor şi asiguraţilor au crescut în 2017 cu 18%

Ziarul Financiar 01.03.2018
♦ Majorarea salariilor şi a numărului de angajaţi s-a văzut în încasările suplimentare la bugetul public de pensii ♦ Eliminarea pensiilor speciale din sistemul public de pensii a cosmetizat uşor tabloul sumbru al sistemului public de pensii.


Contribuţiile la sistemul de pensii plătite de angajatori şi angajaţi au crescut în 2017 cu 18%, în vreme ce cheltuielile totale ale sistemului au crescut cu 10,5%, ceea ce a permis o uşoară reducere a subvenţiei acordate de bugetul de stat fondului public de pensii.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), contribuţiile angajatorilor şi ale angajaţilor la sistemul public de pensii au crescut împreună în 2017 cu 6,8 miliarde de lei faţă de 2016, până la 44,2 mld. lei, în vreme ce cheltuielile totale ale sistemului au avansat cu 5,5 miliarde de lei, până la 57,7 miliarde de lei, lucru ce a permis reducerea subvenţiei acordate de la bugetul de stat de la 15 miliarde de lei în 2016 la 13,6 miliarde de lei în 2017.

Cifrele sunt consemnate în buletinul statistic lunar, numărul 12 al INS, dar o precizare trebuie făcută neapărat.

Începând din 2016, INS nu mai ţine socoteala pensiilor speciale plătite foştilor militari şi foştilor poliţişti. Acestea sunt plătite din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Internelor şi al Ministerului Apărării; prin urmare ceea ce transmite INS prin “execuţia bugetului asigurărilor sociale de stat”, fără să fie distorsionat, nu surprinde realitatea întregului sistem de pensii. În 2016 bugetul de stat a plătit pensii speciale pentru foştii poliţişti şi militari de cel puţin 5 miliarde de lei, iar în 2017 de cel puţin 5,5 miliarde de lei – cifrele fiind cuprinse în bugetul iniţial al ministerelor de resort. E posibil ca acestea să fi fost şi mai mari, dar cele două ministere nu publică execuţiile bugetare. Prin urmare, dacă socotim cheltuiala întregului sistem, cheltuielile totale de pensii au fost anul trecut de cel puţin 63 de miliarde de lei, cu un deficit de cel puţin 19 miliarde de lei (pentru că pensiile speciale sunt plătite din buget).

Dacă socotim doar pensiile rămase în sistemul public, după eliminatea pensiilor speciale, se vede o uşoară îmbunătăţire rezultată din creşterea solidă a contibuţiilor angajaţilor şi a angajatorilor, cu 18% în 2017, an/an, graţie majorărilor salariale care au antrenat o contribuţie mai mare, dar şi a creşterii numărului de salariaţi cu 118.000.

Contribuţiile angajatorilor au crescut cu 17,4% (plus 4,6 mld. lei), până la 30,9 mld. lei, iar contribuţiile asiguraţilor au crescut cu 20% (plus 2,2 mld. lei), până la 13,2 mld. lei. În acelaşi timp, potrivit INS, cheltuielile pe întreg sistemul au crescut cu 5,5 mld. lei. (Din acest an toată contribuţia este plătită de asigurat.) Astfel, subvenţia acordată de stat fondului public de pensii s-a redus de la 15 mld. lei în 2016 la 13,6 mld. lei în 2017.

Chiar şi aşa, un sfert din cheltuielile fondului public de pensii nu pot fi acoperite din contribuţii, procent care urcă la 32-33%, dacă adăugăm şi pensiile speciale.

iulian.anghel@zf.ro