Hyundai vine cu un model electric pe cel mai dinamic segment al pieţei europene – micul SUV Kona, care promite o autonomie de până la 470 km

Autor: Bogdan Alecu 28.02.2018

În timp ce Tesla încearcă să accelereze producţia lui Model 3, Hyundai vine cu noul Kona, SUV-ul de clasă mică în două varianta de autonomie – de 470 km şi de 300 km

Kona Electric înglobează două dintre cele mai importante tendinţe ale pieţei auto – propulsia electrică şi caroseria SUV. Modelul prezintă aceleaşi caracteristici multifuncţionale şi design expresiv că ale versiunii Kona-motor cu ardere. Variantă electrică beneficiază de o gamă variată de elemente de design care pot fi personalizate, pentru a reflectă stilul de viaţă dinamic al consumatorului modern, dar oferă în acelaşi timp şi toate beneficiile unui autovehicul electric ecologic. 

Kona Electric beneficiază de două variante de propulsoare, oferind clienţilor unul dintre cele mai puternice motoare electrice. Bateria de 64 kwh oferă o autonomie extinsă, până la 470 kilometri*, dezvoltând o putere de 204 CP (150 kw). Capacitatea bateriei este de 39,2 kwh în versiunea de bază şi oferă o autonomie de 300km* la o singură încărcare, motorul dezvoltând 135 CP (99 kw). Cu un cuplu de 395 Nm disponibil instantaneu, noul Kona oferă o experienţă la volan excepţională, accelerând de la 0 la 100 km/h în doar 7,6 secunde.

Kona Electric adopta acelaşi aspect expresiv caracteristic modelului Kona – motor cu ardere. Grilă închisă, elementul de design diferentiator, conferă un aspect remarcabil, fiind încadrată de blocurile optice duble şi luminile de zi cu LED poziţionate deasupra farurilor cu LED. Plafonul în două tonuri, alături de gamă de şapte nuanţe disticte de caroserie, oferă multiple opţiuni de personalizare.

Modulul shift-by-wire permite funcţionarea optimă a trenului de rulare electric. Cu ajutorul sistemului de frânare regenerativă reglabil, conducătorul auto are posibilitatea de a ajusta intensitatea frânării regenerative utilizând padelele aflate în spatele volanului. Sistemul recuperează energia atunci când este posibil. Conducătorul auto beneficiază, de asemenea, şi de un bord cu ecran supervision de 7 inch, pe care sunt afişate detalii despre condus şi performanţele autovehiculului, precum şi de un head-up display care proiectează informaţiile relevante în câmpul vizual al conducătorului auto.

Kona Electric oferă o gamă variată de dotări de conectivitate, precum sistemul de infotainment care integrează navigaţia, funcţiile media şi cele de conectivitate precum Apple CarPlay şi Android Auto, dar şi funcţia de încărcare wireless pentru telefoanele inteligenţe. Pentru a răspunde celor mai înalte standarde de siguranţă europene, modelul este echipat cu cele mai recente tehnologii de siguranţă şi asistentă la condus, reunite sub denumirea SmartSense: sistemul de avertizare în cazul unei coliziuni frontale cu detectarea pietonilor, pilot automat inteligent, sistem de monitorizare a unghiului mort, sistem de avertizare a conducătorului auto, sistem de asistentă la menţinerea benzii de rulare, sistem de avertizare a unei coliziuni la deplasarea în marşarier. 

Hyundai nu a comunicat încă preţul, însă este de aşteptat ca acesta să fie de sub 35.000 de euro.