Gazul rusesc salvează Europa de la îngheţ: Gazprom se autoproclamă „gardianul“ energetic al continentului

Autor: Catalina Apostoiu 05.03.2018

Rusia livrează Europei mai multe gaze naturale ca niciodată în condiţiile în care valul de aer rece siberian a împins puternic în sus cererea de agent termic şi electricitate, subliniind dependenţa UE de vecinul său din est, scrie Bloomberg.

Livrările zilnice realizate de compania de stat rusă Gazprom au atins un nivel record în februarie, potrivit datelor companiei. Consumul Europei a urcat până la cel mai ridicat nivel din ultimii cel puţin cinci ani în timpul săptămânii încheiate pe 24 februarie, iar episodul de vreme rece de săptămâna trecută a împins cererea şi mai sus, potrivit estimărilor Marex Spectron Group din Londra.

„Asistăm la cel mai rece sfârşit de iarnă din ultimii ani, iar Rusia este primul furnizor cu suficientă capacitate adiţională pentru a acoperi o creştere extremă a cererii“, a declarat Giacomo Masato, meteorology la Marex Spectron.

Întreaga situaţie a oferit Gazprom, care aprovizionează continentul de decenii întregi, oportunitatea perfectă de a se lăuda cu privire la rolul său esenţial de gardian energetic al Europei.

„Numai Gazprom este capabil să crească prompt livrările de gaze către consumatorii europeni la niveluri maxime. Niciun alt furnizor nu ar putea face faţă acestei misiuni“, a declarat Alexei Miller, CEO-ul gigantului rus. Îngheţul a testat serios reţeaua de energie a Europei în ultima săptămână, preţurile spot ale gazelor înregistrând mai mult de o triplare până la un nivel record în Marea Britanie. Continentul depinde de doi furnizori, Rusia şi Norvegia. Norvegia nu dispune de o capacitate suplimentară la fel de mare ca a Rusiei, iar unele dintre facilităţile sale au întâmpinat probleme.

Deşi temperaturile sunt aşteptate să crească uşor în cea mai mare parte a Europei de Vest în această săptămână, în regiu nile nordice ale conti nentului acestea ar urma să se menţină scăzute. Rusia, care a livrat gaze de aproximativ 38 miliarde de dolari către cele mai profi tabile pieţe ale sale din Europa anul trecut, are îndoieli că alţi furnizori ar putea asigura gaze Europei în viitorul apropiat.

O viitoare posibilă competiţie ar putea veni de la câmpuri gigantice din regiunea Mării Caspice, Africii de Nord şi din livrările de gaze naturale lichefiate. Până acum,  analiza Gazprom s-a dovedit corectă, permiţând companiei să-şi majoreze cota de pe piaţa europeană. GNL-ul care va sosi în Europa, inclusiv din SUA, va fi în continuare mai scump decât gazele livrate de Rusia în următorul deceniu, declara recent preşedintele rus Vladimir Putin.