Apar primii nori la orizont. ZF index imobiliar pentru apartamentele de trei camere din capitală. Sprintul pieţei imobiliare a fost temperat în februarie, iar preţurile au scăzut faţă de începutul anului. Oferta mai mare şi creşterea ROBOR începe să se simtă

Autor: Bogdan Alecu 06.03.2018

♦ Creşterea ofertei după sărbătorile de iarnă, majorarea indicelui de dobândă ROBOR la peste 2% şi devalorizarea leului faţă de euro sunt elementele care au temperat creşterea preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere în februarie pe piaţa din Bucureşti.



 

Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au înre­gistrat în februarie o scădere a preţului mediu cu 700 de euro sau 0,8% faţă de luna anterioară, la 88.150 de euro, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

Aceasta este prima scădere după cea din august 2017. Mai mult, zona din jurul Mall Vitan a înregistrat un declin de aproape 12% faţă de ianuarie scăzând sub pragul de 100.000 de euro, până la 98.000 de euro.

Potrivit reprezentanţilor Coldwell Banker, anual sunt înregistrate scăderi, de regulă în lunile februarie şi august. „Scăderea din februarie poate fi explicată prin faptul că la începutul unui an sunt scoase la vânzare numeroase proprietăţi, după ce în perioada sărbătorilor de iarnă numărul ofertelor scade. Astfel, ofertele noi din piaţă apărute în ianuarie au de regulă preţuri de listare mai ridicate comparativ cu alte luni din an. Luna februarie aduce o corelare a vânzătorilor la cererea existentă în piaţă“, au spus reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.

Raportat la perioada similară din 2017, preţurile sunt mai mari cu aproape 9% sau 7.200 de euro. Pe întregul an 2017, media de preţ pentru apartamentele vechi cu trei camere a fost de 83.400 de euro, în creştere cu 6% faţă de media anului 2016, de 78.700 de euro.

În ultimele 6 luni piaţa imobiliară a fost influenţată atât de creşterea ROBOR, dobânda de referinţă pentru creditele în lei, dar şi de devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro, scumpind  apartamentele, în condiţiile în care creditul este contractat în lei.  ROBOR s-a stabilit vineri la nivelul de 2,09% pe an, după ce săptămânile trecute a avut o tendinţă de creştere.  Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în  septembrie, în octombrie şi la începutul lui noiembrie 2017 pe fondul unei restrângeri de lichiditate în sistemul bancar. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul anului era de 0,87%.