Incapabili să asigure tratamentul pacienţilor. Ministerul Sănătăţii ia măsuri în ultimul ceas pentru soluţionarea crizei de imunoglobulină, la opt luni de la apariţia problemelor

Autori: Mirabela Tiron , Georgiana Mihalache 07.03.2018

Pacient: Copilul meu a făcut o singură tură de tratament în şapte luni cu doza de imunoglobulină asigurată de stat. Am mers în Ungaria să cumpăr doze.

„Din iulie anul trecut erau probleme cu stocurile de imunoglobulină, am transmis nenumărate semnale de alarmă către Ministerul Sănătăţii. Copilul meu a făcut o singură tură de tratament în şapte luni cu doza de imunoglobulină asigurată de stat. Am mers în Ungaria să cumpăr doze. Pacienţii cu imunodeficienţe primare au nevoie de doze de imunoglobulină lunar, este un fel de tratament de prevenţie pentru a nu apărea infecţii severe sau alte probleme ce ameninţă sănătatea. Lipsa de imunoglobulină provoacă pagube ireversibile pentru sănătate. Pacienţii au de suferit în lipsa dozelor, am avut pacienţi care şi-au pierdut auzul. Este anormal ce se întâmplă, s-au sesizat foarte târziu în rezolvarea acestei probleme”, a declarat pentru ZF Otilia Stânga, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID).