Nici consilierii de top ai SUA nu sunt de acord cu tarifele pe importuri de oţel şi aluminiu: Cel mai mare consilier economic al SUA şi-a dat demisia după ce s-a opus vehement măsurilor

Autor: Răzvan Botea 07.03.2018

Gary Cohn, consilierul economic de top al lui Trump şi-a dat demisia, aceasta fiind cea mai recentă plecare a persoanelor de vârf din administraţia Trump, potrivit The Guardian.

Cohn, care a condus Consiliul Economic Naţional şi în trecut a fost CEO al Goldman Sachs, a ameninţat de mai multe ori că va pleca, iar decizia de a o face s-a datorat impunerii noilor tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu, acesta împreună cu Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, criticând vehement măsura impunerii tarifelor.

Se aşteaptă o scădere a acţiunilor de pe Wall Street cu 1,6% la deschiderea de miercuri.

Dolarul a pierdut teren în faţa yenului japonez, însă a recuperat terenul pierdut pe parcursul zilei.

Preţul acţiunilor a scăzut şi în zona Asiei, unde industria oţelului va fi afectata de impunerea acestor tarife, bursa de la Nikkei închizând cu o scădere de 0,77%, iar Hong Kong şi Sydney au scăzut fiecare cu 1 procent.

Într-o declaraţie, Trump a spus: „Gary a fost consilierul meu economic şef şi a făcut o treabă superbă în conducerea agendei noastre, ajutând la conceperea reformelor fiscale şi a scăderii taxelor, un punct istoric. Este un talent rar, şi îi mulţumesc pentru serviciul adus americanilor”

Trump a mai scris pe Twitter de asemenea că va lua în curând o decizie în privinţa persoanei care îl va înlocui pe Cohn, precizând că „multe persoane vor postul acela, vom alege cu înţelepciune”.