Industria şi comerţul au fost vedetele creşterii economice de 7% din 2017. „Peste 90% din creşterea economică vine din consum. (...) Nu poţi să înaintezi la nesfârşit aşa.“

Autor: Iulian Anghel 08.03.2018

Industria şi comerţul au adus jumătate din creşterea eco­nomică de 7% din 2017, în vreme ce, pe partea de utili­zare a PIB, consumul a însemnat peste 90% din această creştere.

Potrivit datelor publicate ieri de INS privind struc­tura PIB şi a creşterii economice, industria a con­fir­mat statutul de vedetă pe care datele lunare i-o anticipau: la o creştere pe volum de 8% şi cu o pondere de 24% în PIB, industria a contribuit anul trecut, pe partea de for­mare a PIB, cu 1,9 puncte procentuale la creşterea eco­no­­mică de 7%. I-a urmat comerţul, cu o contribuţie la creş­terea economică de 1,6 puncte procentuale, agricul­tura cu 0,7 puncte, serviciile şi activităţile profesionale cu 0,7 puncte, sectorul IT cu 0,6 puncte şi administraţia cu 0,3 puncte.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul, cu o pondere în economie de 77,3% a contribuit la creşterea economică de 7% cu 6,6 puncte, în vreme ce investiţiile, cu o pondere în PIB de 22,7%, a contribuit cu 1,2 puncte.

 „Datele sunt în linie cu aşteptările. Peste 90% din creşterea economică vine din consum (pe partea de utilizare a PIB – n. red.), după ce, cu un an înainte, 100% din creştere a venit tot din consum. O astfel de creştere ridică semne de întrebare pentru că nu poţi să înaintezi la nesfârşit aşa“, a comentat Ionuţ Dumitru, economit-şef al Raiffeisen Bank.