Vârsta medie a mamei la prima naştere a ajuns la 27 de ani, cu aproape 5 ani mai mare ca în 1990. „Amânarea primei naşteri reflectă modernizarea în toate aspectele ei“

Autor: Adelina Mihai 09.03.2018

Vârsta medie a mamei la prima naştere în România a ajuns la 27 de ani în 2016, în creştere cu aproape 5 ani faţă de anul 1990, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dorinţa femeilor de a studia mai mult şi de a se dezvolta pe plan profesional a condus la amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil, spun specialiştii.

„Creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere este în corelaţie cu procesul de amânare a căsătoriei şi, implicit, a naşterii copilului. Acesta este un proces care în ţările dezvoltate s-a instalat de mai multă vreme şi indică faptul că există o prelungire a duratei educaţiei, urmează studii universitare, amână căsătoria şi implicit naşterea primului copil. În plus, se observă că femeile care au studii superioare, în particular, doresc să aibă şi o dezvoltare profesională foarte bună, astfel că după facultate îşi iau un loc de muncă şi încearcă să îşi consolideze cariera, ceea ce contribuie de asemenea la amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil“, a spus Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demo­grafice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române.