Reacţia preşedintelui PSD Liviu Dragnea, despre o posibilă anchetă în Brazilia : Trebuie să reîncălzească ciorba. Eu nu o mănânc

Ziarul Financiar 09.03.2018

"Nu (am fost chemat acolo pentru audieri -n.r.). Doar văd o foarte mare disperare înainte de Congres", a spus liderul PSD.

"Ce vă pot spune şi mărturisesc şi îmi asum autodenunţul ăsta, m-au prins când vindeam portocale pe plajă. Îmi asum asta", a adăugat ironic Liviu Dragnea.

Solicitat să comenteze dacă are proprietăţi în Brazilia, preşedintele PSD a spus că are doar ce este trecut în declaraţia de avere.

"De ce să lămuresc eu (subiectul -n.r.)? Oricine iese cu o prostie, trebuie să o lămuresc eu? Lămuriţi-o voi, să o lămurească ei. E cu totul întâmplătoare (apariţia articolului -n.r.) azi, înainte de Congres", a completat Dragnea.

Întrebat dacă a fost vreodată la un local din Brazilia denumit “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), preşedintele PSD a spus că nu a fost. "Nu, nu ştiu, dar dacă e cazul, mă duc", a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a mai declarat că nu ştie cum a fost achiziţionată respectiva proprietate din Brazilia.

Solicitat să spună dacă îl cunoaşte pe Mugurel Gheorghiaş, care ar fi şi el anchetat în aceeaşi cauză, Liviu Dragnea a răspuns ironic: "Cred că îi cunosc tot neamul. Şi strămoşii lui. Am încheiat discuţia despre acest subiect, eu am mai discutat despre acest subiect şi în anul 2017, înţeleg că este o supărare şi trebuie să reîncălzească ciorba asta, au reîncălzit-o, eu nu o mănânc. E simplu".

Preşedintele PSD a fost întrebat, la final, de jurnalişti dacă afirmaţiile despre ancheta din Brazilia sunt false, Liviu Dragnea răspunzând "Da".

Declaraţiile liderului PSD au fost făcute în contextul în care Rise Project şi Folha de São Paolo, o publicaţie din Brazilia, susţin că au obţinut confirmarea că autorităţile din această ţară au în desfăşurare o anchetă al cărei subiect este preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea şi Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate, ar fi suspecţi într-un caz de spălare de bani în Brazilia, iar informaţiile ar fi fost confirmate de procurorul federal din această ţară, Carlos Wagner Barbosa Guimarães. Acesta ar fi declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit “portocale”- termen care desemnează interpuşii- ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia.