Congresul PSD a votat „adoptarea euro“ până în 2024. Liviu Dragnea, preşedintele reales „prin ovaţii“: Doar aşa putem sta la masa bogaţilor

Autor: Iulian Anghel 12.03.2018

♦ Congresul PSD de sâmbătă la care au participat 4.000 de delegaţi social-democraţi a votat aşa-numita „Convenţie naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024“.



Liviu Dragnea, şeful PSD, a cărui funcţie nu era pusă sâmbătă în discuţie, dar care şi-a cerut reconfirmarea funcţiei de la tribuna Congresului extraordinar, primind-o în aplauze şi ovaţii, a spus că doar adoptând euro România ar putea sta la „masa bogaţilor“ – o sintagmă folosită de comentatorii sportivi români când echipele României ajung, din întâmplare în ultimul deceniu, să joace cu echipe de top din Europa.

„Vreau să lansăm şi aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale la care vor fi invitaţi să participe Preşedinţia, Banca Naţională a României, Academia Română, partidele politice, membrii uni­versitari, sindicatele, patronatele şi nu în ultimul rând societatea civilă. Prima dintre ele este Convenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024“, a spus Dragnea într-un discurs de o oră şi jumătate ţinut la Sala Palatului.

„Există şi riscuri şi trebuie să le analizăm şi să le prevenim cu atenţie“, a spus Dragnea, dar, a adăugat el, „trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa“.

Dragnea a anunţat că guvernul va aproba în martie Comisia naţională de funda­mentare a planului naţional de adoptare a monedei euro.

„În luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro.

 

Ce a spus Liviu Dragnea despre economie:

♦ Sunt cel puţin şase domenii prioritare în România prin resursele ei imediate şi specifice prin care îşi poate maximiza dezvoltarea, anume infrastructură, agricultură, energie şi resurse naturale, educaţie, sănătate şi IT. Fiecare reprezintă oportunităţi.

♦ România are o singură soluţie, o singură şansă, anume să regândească total ritmul de dezvoltare a infrastructurii. Nu putem continua în aceeaşi manieră, nu putem continua în sistemul clasic, în ritmul clasic. Suntem o ţară cu decalaje mult prea mari faţă de Occident.

♦ Economiile avansate spre care ne uităm cu jind şi cu invidie, dar şi cu admiraţie, au ajuns la nivelul de astăzi printr-o muncă de un secol şi jumătate, dar şi printr-un cumul de condiţii, de care noi nu putem beneficia.

♦ România are nevoie rapid de o infuzie uriaşă de capital care să ne permită un salt investiţional în infrastructură pe termen scurt.

♦ Bucureştiul trebuie să fie legat cu autostrăzi şi cale ferată de mare viteză de Sofia, Belgrad, Budapesta şi Chişinău.

♦ Aeroportul Otopeni şi portul Constanţa trebuie să fie supuse unui proces intens de modernizare şi extindere.

♦ O politică agrară bine coordonată, cu subvenţii puternice şi acordate la timp, poate face din România unul din cei mai importanţi furnizori de produse alimentare şi agroalimentare nu numai pentru Europa, ci şi pentru alte zone.

♦ Trebuie să ne gândim serios la revizuirea legislaţiei în domeniul vânzării terenurilor agricole, în aşa fel încât capitalul agricol să rămână şi să revină în majoritatea lui în proprietatea cetăţenilor români

♦ E nevoie să protejăm, să încurajăm şi să respectăm cu adevărat capitalul privat românesc. An de an, lună de lună, zi de zi, capitalul românesc pierde o luptă inegală în faţa capitalului străin.

♦ Legislaţia economică şi practicile instituţiilor de control care au permis discriminarea capitalului românesc trebuie şi vor fi modificate rapid, aşa încât băncile şi marile companii cu capital majoritar românesc să nu mai fie o raritate.

♦ Mult timp, oferta României pentru investitorii străini a fost „salarii mici – contra investiţii“. Adică „veniţi şi investiţi la noi pentru ca romanii se mulţumesc cu salarii mici“. Această ofertă s-a dovedit însă extrem de păguboasă: tinerii noştri au plecat la muncă în străinătate, iar celelalte state europene au beneficiat de o forţă de muncă bine pregătită.

♦ Avem un proiect mai amplu pentru români: proiectul gROwth, care pe lângă creşterea veniturilor are în vedere multe alte măsuri pentru români. Proiectul vizează în ansamblu viaţa celor care muncesc, are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru salariaţi; facilităţi pentru deplasarea la locul de muncă; deduceri pentru asigurări de sănătate private.

♦ Este vital ca statul român să încurajeze natalitatea într-o formă concretă şi programatică. Demografia are nevoie de politici dedicate. PSD va lansa un program de încurajare a natalităţii, un program care să dea curaj şi garanţii substanţiale viitorilor părinţi. România e ţara copiilor noştri, iar aceşti copii merită toată atenţia pe care le-o putem da.

iulian.anghel@zf.ro