Europa, pândită de un nou război al gazelor din cauza Moscovei şi Kievului

Autor: Catalina Apostoiu 13.03.2018

Disputa dintre Moscova şi Kiev cu privire la tranzacţiile cu gaze naturale intră într-o nouă rundă, iar unii se tem că livrările de combustibil via Ucraina vor fi din nou stopate. Ce ţări ar putea avea cel mai mult de suferit? Vor isca oare tensiunile bilaterale un nou război al gazelor? se întreabă Deutsche Welle.

Noua dispută provoacă oarecare îngrijorare în UE. Autorităţile de la Bruxelles s-au oferit să ajute la încheierea unui acord după experienţele privind conflicte similare în 2006 şi 2009 care au dus la stoparea livrărilor de gaze via Ucraina. Berlinul este de asemenea îngrijorat.

La sfârşitul lunii fe­brua­­rie, o instanţă din Stock­­holm a decis că gi­gan­tul rus Gazprom tre­buie să plătească com­pa­niei ucrainene Naftogas 2,56 miliarde de dolari pen­tru a fi transportat mai puţine gaze prin gazo­duc­tul ce trece prin Ucraina. Gaz­prom a anunţat că va re­zi­lia toate contractele cu Naftogaz, însă ucrainenii au ripostat că acest lucru nu este posibil până în momentul expirării acestora, în 2019.

Germania este îngrijorată, însă riscurile pentru această ţară nu sunt foarte mari. Potrivit lui Jorg Forbrig de la German Marshall Fund, gazele ruseşti sunt foarte importante pentru Germania, însă cea mai mare parte a acestora nu vine prin conductele ucrainene.

„Conducta care trece prin Ucraina joacă un rol marginal, cel puţin pentru consumatorii germani şi piaţa germană“, a explicat acesta.

În schimb, conflictele anterioare dintre Ucraina şi Rusia au arătat că ţările balcanice, în special Bulgaria, România, Serbia, Bosnia-Herţegovina, ajung să fie cele mai afectate.

„Aceste ţări sunt aproape complet dependente de gazele ruseşti furnizate via Ucraina“, arată Forbrig. Spre deosebire de Germania, acestea nu au altă opţiune pentru obţinerea de gaze ruseşti.

Slovacia depinde de asemenea masiv de gazele furnizate via Ucraina, adaugă acesta. În Europa centrală, însă, conductele sunt acum bine interconectate.

Experţii ucraineni sunt convinşi că un nou război al gazelor între Kiev şi Moscova nu va provoca niciun fel de probleme ţărilor membre ale Uniunii Europene. Numai jumătate din gazele ruseşti sunt livrate via Ucraina, subliniază Oleksandr Chartşenko, de la Centrul Ucrainean de Cercetare în domeniul Energiei.

Acesta crede că alţi furnizori de gaze şi conducte interconectate ar putea salva situaţia timp de câteva luni în ţările din estul şi sud-estul Europei.

„Ultimii paşi făcuţi de Gazprom le-au arătat europenilor că eforturile pe care le-au făcut din 2009 în sensul diversificării surselor de gaze nu au fost zadarnice“, arată Chartşenko.

Michajlo Hontschar de la Centrul pentru Studii Globale din Kiev crede că Gazprom va fi singura afectată de orice încercare de stopare a tranzitului gazelor prin Ucraina.

„În pofida dorinţei de pedepsi Naftogaz, nu va exista un nou război al gazelor“, susţine Hontschar. Moscova este conştientă că acest lucru ar afecta credibilitatea Gazprom ca furnizor de gaze naturale de încredere în ochii clienţilor europeni, spune acesta. Potrivit lui, ministerul rus al energiei este conştient la rândul său de acest fapt.