Când va veni nota de plată? Consumul nu se domoleşte, iar deficitul comercial a crescut în ianuarie cu 28%. Dacă ne uităm în jur, doar câteva ţări din UE mai au deficite de cont curent, restul au excedent şi profită de creşterea bună pentru a-şi echilibra balanţa

Autor: Iulian Anghel 13.03.2018

Deficitul comercial de 775 mil. euro din ianuarie este cel mai mare înregistrat în prima lună din an, în ultimii zece ani, demonstrând că „excesul de cerere” atât de criticat de unii economişti rămâne foarte sus, în ciuda unor măsuri de stopare a consumului, precum majorarea dobânzii-cheie a BNR până 2,25%. Exporturile au crescut în ianuarie, an/an, cu 15,9%, dar importurile s-au majorat cu 17,3%, deficitul comercial crescând în ianuarie faţă de ianuarie 2017, cu 28%.

„Consumul a decelerat puţin, dar rămâne foarte sus. Partea bună este că exporturile cresc solid, ceea ce arată că Europa şi, în special Germania - spre care se îndreaptă o bună parte din exporturile noastre - merg foarte bine, fapt ce ne ajută şi pe noi foarte mult. Într-un fel este păcat că nu profităm de această conjunctură foarte bună pentru a mai echilibra balanţa schimburilor comerciale”, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.