Lupta împotriva poluării: ELCEN va achiziţiona 1,3 milioane de certificate de emisii de la compania italiană AitherCO2 pentru a se conforma regulilor europene

Autor: Alex Ciutacu 13.03.2018

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se numără printre companiile a căror instalaţii se află în Schema Europeană de Comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră (EU ETS), a achiziţionat 1,3 milioane de certificate în vederea conformării la regulile stabilite de Bruxelles, de la compania italiană AitherCO2, reprezentată de Carbon Expert prin Casiana Fometescu, în urma procedurii de licitaţie.

Deşi aflată în procedură de insolvenţă, ELCEN continuă să cumpere certificate de carbon pentru conformare pentru că altfel riscă să primească amendă de la Comisia Europeană de 100 euro/certificatul neconformat şi să nu primească autorizaţie de mediu anul viitor. Alte companii româneşti, mai ales cele din sectorul energetic, companiile de termoficare sunt în aceeaşi situaţie şi trebuie să cumpere certificate de emsiii.

„Companiile româneşti vor avea parte, în perioada următoare, de alocări mai mici de certificate, iar preţul acestora va fi din ce în ce mai mare. În prezent, preţul certificatului de carbon se tranzacţionează la aproximativ 11,35 de euro per certificat EUA, iar prognozele sunt de creştere pe termen mediu”, a declarat Casiana Fometescu, consultant CarbonExpert.ro.

Peste 300 de instalaţii din România aflate în Schema Europeană de Comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră EU ETS, trebuie săs e conformeze regulilor stabilite de către Bruxelles până la data de 30 aprilie 2018, ca urmare a emisiilor generate şi verificate în anul anterior. Companiile care au poluat mai mult decât alocările de certificate de emisii primite sunt nevoite să cumpere certificate de gaze cu efect de seră, denumite şi certificate de carbon.


Miniştrii din şase state membre ale UE s-au întâlnit în data de 5 martie la Bruxelles pentru a discuta despre iniţiativele menite să consolideze preţurile europene ale carbonului, însă nu au reşit să formeze o coaliţie pentru a susţine un prag de preţ al carbonului în UE.

In plus, în luna februarie, Uniunea Europeană a înăsprit regulile privind emisiile de CO2. Ţările UE au încheiat, dupa lungi negocieri, un pachet cuprinzător de reforme EU ETS, post-2020, care vizează mai puţine alocari gratuite de certificate pentru instalaţiile ce poluează şi mai puţine certificate CO2 pe piaţa EU-ETS, adică susţinerea deliberată a creşterii preţului CO2. Doar Polonia, Croaţia şi Ungaria au votat împotrivă. România a fost şi de această dată alături de majoritate, potrivit comunicatului CarbonExpert.