Decizie fără precedent la asemenea nivel: BNR a respins miercuri cererea grupului ungar OTP de preluare a Băncii Româneşti

Autor: Cristian Hostiuc 14.03.2018

Banca Naţională a României a respins miercuri cererea grupului ungar OTP de achiziţie a Băncii Româneşti, decizie fără precedent la un asemenea nivel, ceea ce ridică multe semne de întrebare legate de motivele acestei respingeri.

De altfel, acum două săptămâni şi Sandor Csanyi a declarat oficial că are o presimţire legată de decizia BNR.

În vara lui 2017, OTP a ajuns la o înţelegere cu grupul elen National Bank of Greece de achiziţie a Băncii Româneşti. Conform unor surse de pe piaţă, OTP a oferit 70 de milioane de euro pentru un capital de 100 de milioane de euro, deţinut de Banca Românească, plus rambursarea liniilor de finanţare de aproximativ 500 de milioane de euro.

OTP s-a luptat cu Banca Transilvania în această licitaţie, banca din Cluj oferind mult mai puţin pentru capitalul Băncii Româneşti.

Având în vedere că OTP a crescut în România prin două achiziţii anterioare: Robank şi Milennium Bank, care au primit aprobarea BNR, noua achiziţie nu ar fi trebuit să ridice probleme.

Totuşi, BNR s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România, ceea ce a ridicat mai multe suspiciuni.

Având în vedere cutuma de a nu comenta deciziile, BNR nu va explica motivele acestei respingeri.

Există posibilitatea ca OTP să-şi retragă cererea de avizare a acestei tranzacţii pentru a nu se lupta mai departe cu BNR şi a risca o atenţie mai mare a Băncii Centrale asupra acelor transferuri.

OTP, care are o capitalizare bursieră de peste 10 miliarde de euro, este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est.

Achiziţia Băncii Româneşti ar fi adus OTP în top zece bancar din România.