Regizorul artistic Vasile Manta a murit la vârsta de 68 de ani

Autori: Ana Obretin , Mediafax 15.03.2018

Regizorul artistic Vasile Manta, care şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă teatrului radiofonic, a murit la vârsta de 68 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Societatea Română de Radiodifuziune. 

Cu o impresionantă activitate începută încă de la vârsta de 9 ani, Vasile Manta şi-a dedicat întreaga viaţă teatrului radiofonic, peste patru decenii fiind pe rând interpret, regizor tehnic, realizator, inginer de sunet şi regizor artistic.

A absolvit, pe rând, Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de regie teatru şi Academia de Arte Luceafărul. A obţinut diploma de licenţă la Universitatea de Artă Teatrală din Tîrgu Mureş şi ulterior doctoratul în specialitatea Teatru.

Prin cei peste 40 de ani de activitate neîntreruptă a îmbogăţit teatrul naţional radiofonic cu regia artistică şi coloana sonoră a mii de spectacole şi emisiuni scenarizate, cărora li se adaugă sute de roluri interpretate în faţa microfonului în perioada copilăriei.

Vasile Manta a făcut parte din echipele de realizatori a numeroase piese premiate de Uniunea Teatrală din România, obţinând şi distincţii internaţionale. A lucrat alături de mari regizori şi importanţi profesionişti de radio şi, asemenea acestora, Vasile Manta şi-a adus o valoroasă amprentă artistică, întreaga sa carieră profesională fiind o sursă de inspiraţie şi motivaţie pentru colegii de breaslă.