Prima tranzacţie majoră din agricultură. O companie a unui şeic din Abu Dhabi, cu afaceri de 1 mld. dolari, aproape să preia Agricost pentru 200 mil. euro

Ziarul Financiar 16.03.2018

♦ Agricost Brăila este cea mai mare fermă de cereale din România, care operează în sistem de arendă 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei.



Compania românească deţinută de antreprenorul Constantin Duluţe este aproape să fie cum­pă­rată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un gigant cu afaceri de 1 mld. dolari anual, potrivit sur­selor din piaţă. Tranzacţia se va ridica la pes­te 200 mil. euro, conform datelor ZF.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Al­te­ţea Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură - cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii - de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Compania s-a dez­voltat puternic prin achiziţii şi fuziuni la ni­vel mondial, conform datelor de pe site-ul pro­priu, fiind activă în peste 20 de pieţe.

Gigantul Al Dahra are o cifră de afaceri totală de peste 1 mld. dolari, cu o creştere anuală (compound annual growth rate) de 51%.

Compania deţine sau operează în sistem de arendă circa 200.000 de acri în toată lumea (81.000 de hectare), po­tri­vit site-ului propriu. Achiziţia Agricost din Ro­mânia ar însemna o creştere de aproape 70%.

Agricost Brăila operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, fiind astfel cea mai mare fermă de pe piaţa locală.