Analiştii trag un semnal dur de alarmă după ce inflaţia a crescut de 10 ori în ultimul an. Iancu Guda: Să nu vă mire dacă indicele ROBOR la 3 luni o să crească peste 3%

Ziarul Financiar 18.03.2018

Inflaţia crescută de zece ori, de la 0,5% în ianuarie 2017 la aproape 5% în ianuarie 2018, ar putea creşte indicele ROBOR la 3-3,5%, a declarat joi analistul economic Iancu Guda.

Analiştii financiari indică o decelerare a creşterii economice în 2018 de la 7% până la maximum 5%, iar în febuarie 2018 inflaţia a ajuns la 4,7%, comparativ cu 2017 când indica 0,5%.

„Acum două zile, INS anunţa inflaţia pe luna februarie de 4,7%. Comparativ cu 2017, când era 0,5%, inflaţia este de 10 ori mai mare. Să nu vă mire că o să crească ROBOR-ul pe 3 luni la peste 3%. O spuneam şi în august anul trecut, când era 1% - o să sară de pragul de 2% în maxim 3 luni şi mulţi m-au întrebat de ce spui asta, impacientezi lumea, însă cărţile de economie vin şi spun acest lucru. Dacă te uiţi la corelaţia inflaţie-dobânzi pe ultimii 20 de ani, întotdeauna o să vezi”, a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, în cadrul conferinţei „Soluţii pentru recuperarea bunurilor şi a creanţelor”.

ROBOR reprezintă rata medie cu care se finanţează între ele un grup de zece bănci. „Păi, şi credeţi că se fianţează la o dobândă mai mică decât inflaţia? În niciun caz, pentru că efectul acesta al inflaţiei este relativ sezonier, văd undeva ROBOR pe 3 luni la 3-3,5%. Gvernatorul BNR şi echipa băncii centrale au fost destul de conştienţi în a pregăti pieţele pentru dobânzi mai echilibrate, au pregătit pieţele pentru volatilităţi de 5%. Să nu vă mire că euro o să sară la 4,8, e normal”, a mai precizat analistul economic.

Comparativ cu anul 2007, când ponderea creditelor în valută era de 65%, în prezent există o euroizare mai mică, ponderea creditelor în valută însumând doar 39%, a subliniat Iancu Guda.