Srini Gopalan, membru în board-ul Deutsche Telekom: Sunt prea mulţi jucători şi e prea puţin profit în România în industria telecom

Autor: Adrian Seceleanu 19.03.2018

Numărul de competitori din Ro­mâ­nia este „prea mare“, astfel că jucă­to­rii obţin profituri „foarte mici“ chiar şi în contextul unei rate record de creş­tere a econo­mi­ei, astfel că piaţa de tele­com se îndreaptă spre o consolidare.

„Cred că vom vedea o consolidare a pieţei de te­lecom din România în ur­mă­torii ani. Pentru că pe piaţă sunt prea mulţi jucă­tori, nivelul profi­ta­bi­li­tăţii este foarte mic, iar de aceea capa­cita­tea de a rein­vesti este destul de li­mi­tată“, a declarat pen­tru ZF Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom, gigant cu afaceri de 75 mld. euro anul trecut. „Indiferent de soarta discuţiilor Voda­fone - UPC, trebuie să presupui că va exista un al treilea jucător care să ofere servicii convergente fix-mobil în România“, a adăugat el.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să fie gata să aprobe o redu­ce­re a numărului de opera­tori, dar şi să nu ceară su­me foarte mari pe licenţele 5G dacă vor să va­dă o dez­vol­tare rapidă a tehno­lo­giei. „Din minutul în care te gândeşti că ai ne­­voie de jucă­tori mari pentru digita­li­zarea societăţii (…) eşti dispus să devii mai favorabil consolidării pieţei, eşti ga­­ta să spui că spectrul radio ar trebui să fie mai ieftin, pentru că dividendele nu sunt cele obţinute direct, ci indirect“.