Dinu Bumbăcea, partener Deloitte România: Aproximativ 60% din locurile de muncă din România ar putea fi afectate de robotizare şi automatizare

Autor: Roxana Rosu 19.03.2018

Executivii şi liderii agenţiilor guvernamentale din întreaga lume sunt neîncrezători în capacitatea companiilor lor de a îmbrăţişa oportunităţile oferite de cea de a patra revoluţie industrială (Industry 4.0), potrivit unui raport realizat de Deloitte, la nivel global, “A patra revoluţie industrială este aici — sunteţi gata?”

“Ca urmare a dezvoltării conceptului de e-guvernare, robotizarea şi automatizarea în sectoarele industriale şi transferul serviciilor din zona tradiţională către zona digitală, estimăm că aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitală. Dacă revoluţiile industriale precedente au produs schimbări pe durata mai multor generaţii, economia digitală produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse. Este o perioadă care oferă oportunităţi, dar care implică şi riscuri”, a spus Dinu Bumbăcea, Partener coordonator consultanţă Deloitte România.

Industry 4.0 este rezultatul intersectării tehnologiei tradiţionale cu digital analytics, inteligenţă  artificială şi Internetul tuturor lucrurilor (IoT). Deloitte a intervievat  1.600 de executivi de top din 19 ţări pentru a afla cât de pregătiţi sunt aceştia să profite de avantajele oferite de Industry 4.0, în beneficiul clienţilor, al angajaţilor sau al comunităţii.