Direcţia Rusiei este neclară după victoria lui Putin. Preşedintele rus a avansat două obiective contradictorii: reformarea economiei pentru îmbunătăţirea vieţii şi forţarea Vestului să respecte Rusia

Autor: Catalina Apostoiu 20.03.2018

După ce a obţinut un nou mandat de şase ani ca preşedinte al Rusiei, la 18 ani de la venirea la putere, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în faţa ruşilor: „Succesul este în faţa noastră!“.

Totuşi, în pofida victoriei certe a acestuia, nu este clar deloc care sunt intenţiile preşedintelui rus, scrie Financial Times.

În discursul rostit pe 1 martie cu privire la starea naţiunii, Putin a avansat două obiective contradictorii: reformarea economiei pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor şi forţarea Vestului să respecte Rusia cu ceea ce acesta a caracterizat drept noi arme nucleare „invincibile“.

În primul mandat din 2000, Putin s-a concentrat pe reinstaurarea unui sentiment de securitate în Rusia şi pe eforturi de reclădire a autorităţii statului. În timpul următorului mandat, preţurile în creştere puternică ale petrolului au ajutat şi mai mulţi ruşi să-şi regăsească securitatea economică şi chiar să prospere. Decizia lui Putin de a respecta limita constituţională de două mandate consecutive a fost pe placul clasei de mijloc a ţării, însă mulţi şi-au arătat dispreţul după decizia acestuia de a reveni în poziţia de preşedinte.

În faţa noii opoziţii, Putin s-a lansat în promovarea valorilor conservatoare şi eforturi de suprimare a opoziţiei liberale. Cu doi ani în urmă, când economia rusă era prinsă în recesiune şi dur afectată de sancţiunile occidentale, au existat speranţe că Putin îşi va schimba direcţia. Aceste speranţe au dispărut de mult.

În discursul de după victoria recentă, Putin nu a oferit nicio clarificare suplimentară. Deşi discursul poate fi interpretat ca o promisiune de ţintire a prosperităţii economice pe plan local, nu există niciun dubiu că Putin se va concentra de fapt pe confruntarea cu adversarii străini.

Konstantin Kostin, fost oficial de la Kremlin, crede că Putin va trebui să găsească un echilibru între agenda sa geopolitică şi nevoia presantă de a combate sărăcia şi inegalitatea de venituri, cât şi de a aduce îmbunătăţiri în sectorul serviciilor medicale şi educaţiei.

În timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin, calitatea vieţii ruşilor de rând s-a deteriorat, scrie Deutsche Welle.

Puterea de cumpărare a scăzut continuu în ultimii patru ani în urma sancţiunilor occidentale, dar şi a declinului preţurilor petrolului. Rata sărăciei, care scăzuse de la 29% în 2000 la 10,7% în 2012, a revenit la 13,5% în 2016.

Rusia a devenit de asemenea un tărâm al contrastelor, un studiu al Credit Suisse arătând că cei mai bogaţi 10% dintre ruşi controlează 77% din avuţia ţării.

Deşi economia rusă a revenit pe creştere anul trecut, proiecţiile de creştere pe termen mediu nu depăşesc 1-2% pe an.

Analiştii sunt de acord că ritmul mai lent de creştere nu va fi suficient pentru a îmbunătăţi vizibil vieţile oamenilor sau a creşte finanţarea în domenii ca educaţia şi serviciile medicale.

Deşi Putin a promis în campanile investiţii mai mari în infrastructură şi sectorul rezidenţial, acesta nu a precizat de unde va veni finanţarea.

Economiştii au păreri împărţite cu privire la capacitatea actuală a Rusiei de a-şi întări procesul de reformare economică. Aceştia argumentează că Kremlinul ar putea lua o serie de măsuri pentru îmbuănăţirea perspectivelor, printre care privatizarea companiilor de stat şi majorarea vârstei de pensionare.

 

Grâul, noua armă a lui Putin în bătălia economică cu UE

Stocurile de grâu ale Rusiei ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din perioada sovietică cel puţin, menţinând preţurile locale scăzute, o lovitură dură pentru rivalele din UE ale Rusiei, scrie Bloomberg. Deşi a exportat mai mult grâu decât orice altă ţară în ultimul sfert de secol, stocurile Rusiei sunt aşteptate să urce cu aproape 50% la un nivel record de 20,6 milioane de tone. Astfel, Franţa, cel mai mare exportator din UE, va avea dificultate în a-şi reface cota de pe pieţele externe.