România, în top 10 UE privind creşterea exporturilor de bunuri din ianuarie 2018

Autor: Răzvan Botea 20.03.2018

♦ Cea mai mare creştere a exporturilor faţă de ianuarie 2017 a înregistrat-o Malta, ajungând să exporte bunuri în valoare de 200 mil. euro, cu 42% mai mult faţă de ianuarie anul trecut.



România a exportat în luna ianuarie 2018 bunuri în valoare de 5,4 mld. euro, cu 15% mai mult faţă de anul trecut, cifră ce plasează creşterea exporturilor româneşti pe locul 7 în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

„Când vorbim de exporturi, ne uităm şi la stadiul în care se află ciclul economic european. În ianuarie-februarie 2017 încă nu se produsese relansarea economică consistentă. Acum, la nivel european încrederea cumpă­rătorilor a crescut, cererea a crescut şi asta se vede şi în exporturile noastre, care sunt conjunc­turale, sunt exporturi de componente. Dacă cresc vânzările de produse finale realizate de com­pa­niile din ţările membre, Germania, Italia, Franţa, cresc şi exporturile noastre”, a declarat pentru ZF Dumitru Miron, profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti.