Roxana Ionescu, NNDKP: Cea mai mare problemă cu proiectul de lege care transpune normele GDPR pe plan local este că nu a fost discutat cu nimeni

Autor: Adrian Seceleanu 21.03.2018

Proiectul are multe „puncte slabe”, care ar trebui să fie clarificate. Limita maximă a amenzilor pentru sectorul public, de 40.000 de euro, este disproporţionată în raport cu cea pentru mediul privat, care poate ajunge la 20 mil. euro.



Cea mai mare problemă a proiectului de lege care transpune pe plan local prevederile noului regulament valabil la nivelul UE privind protecţia datelor cu caracter personal (general data protection regulation - GDPR), depus pe data de 14 martie la Senat de parlamentarii Carmen Dan şi Şerban Nicolae, este că nu a fost discutat în prealabil cu nimeni şi nici nu a fost realizat pe baza unui studiu de impact deşi va avea impact asupra tuturor companiilor şi autorităţilor publice, spune Roxana Ionescu, partener, head of data protection în cadrul casei de avocatură NNDKP.

„Cea mai mare problemă pe care o vedem este că acest proiect a fost depus fără niciun proces de consultare publică şi fără realizarea unui studiu de impact. Aceşti paşi sunt esenţiali având în vedere impactul Regulamentului General asupra Protecţiei Datelor. Nu cred că există alt act normativ care să impacteze toate departamentele şi toate echipele societăţilor şi autorităţilor publice în modul în care o fac regulile privind protecţia datelor cu caracter personal”, a declarat pentru ZF Roxana Ionescu.