50 de reprezentanţi ai mediului academic şi antreprenorial, împotriva plafonării dobânzilor

Autor: Mediafax 23.03.2018

Un număr de 50 de reprezentanţi ai mediului academic şi antreprenorial din România au semnat o scrisoare împotriva iniţiativei legislative de plafonare a dobânzilor la credite - propunerea legislativă pentru completarea ordonanţei guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale din domeniul bancar (Plx 84/2018). 

„În această manieră, mediul academic din România ia atitudine împotriva unei iniţiative care va avea efecte contrare celor scontate de către iniţiator şi va reduce accesul la finanţare pentru o largă categorie de cetăţeni.

Contrar intenţiilor, această lege nu va ieftini dobânzile la credite, ci va genera dispariţia lor pentru o largă categorie socială, ce prezintă un potenţial de risc mai ridicat. Din păcate, această iniţiativă va lovi în oamenii pe care iniţiatorii pretind că-i protejează. Nevoia acestor oameni nu va dispărea şi va fi satisfacută prin migrarea în zona ilicită, nefiscalizată şi nesigură“.

Astfel, aşa zisa ìlege împotriva cămătariei“ va deveni o lege în favoarea cămătariei“, potrivit scrisorii.