Austriecii de la VIG, cel mai mare investitor în asigurările locale, au vândut în 2017 poliţe de 507 mil. euro în România

Autor: Anelis Baciu 23.03.2018

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează mai bine de o cincime din piaţa asigurărilor locale prin intermediul a trei companii - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă -, a vândut anul trecut asigurări în valoare de 507 mil. euro în România.

Faţă de 2016, afacerile VIG au scăzut cu 5%, declinul fiind cauzat de vânzările mai mici pe segmentul asigurărilor auto obligatorii (RCA) şi property, potrivit datelor prezentate la Viena. Cel mai mare impact asupra businessului VIG în România l-a avut scăderea veniturilor din RCA, în condiţiile în care acestea s-au redus cu 24%. La finalul lunii decembrie 2017 cele două companii ale VIG care vând poliţe RCA  - Asirom şi Omniasig - aveau un portofoliu în valoare de 177 mil. euro pe acest segment. 

Scăderea abruptă a vânzărilor VIG pe RCA a venit după ce în 2016 grupul austriac prin intermediul Asirom devenise un jucător puternic care concura cu City Insu­rance şi Euroins, com­pa­nii specializate pe RCA. Asirom ajunsese liderul pieţei la jumă­tatea anu­lui trecut cu o cotă de cir­ca 20%. Poziţionarea Asirom în topul asigurătorilor RCA a fost însă de scurtă durată. Com­paniile controlate de VIG în Româ­nia au făcut un profit cumulat de peste 9 mil. euro în 2017.