Vinerea neagră: Bursele cad una câte una după ce americanii au declanşat războiul comercial împotriva Chinei. Unda de şoc din SUA a ajuns în Europa şi Asia: Bursa din Germania a picat cu peste 2,1%, în timp ce în Asia bursele principale s-au prăbuşit cu până la 4,5%

Autor: Ştefan Stan 23.03.2018

Războiul comercial pornit de Trump împotriva Chinei s-a extins şi pe pieţele europene şi asiatice, după ce ieri bursele din SUA au închis în cea mai abruptă scădere din ultimele 6 săptămâni. Indicele FTSE 100 a scăzut cu 1,03%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt s-a prăbuşit cu 2,13%. În Franţa, indicele CAC a înregistrat un declin de 1,90%, iar Spania a fost lovită cu o scădere de 1,46%. La nivel european, indicele Stoxx 600 a scăzut cu 1,54%. 

Indicele Dow Jones se pregăteşte deja pentru o scădere de 200 de puncte la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, în condiţiile în care futures pentru Dow au scăzut cu 0,9%, iar pentru S&P cu 0,52%. 

Pieţele asiatice au fost afectate cel mai puternic. Bursa din Japonia s-a prăbuşit cu 4,51%, în timp ce în Shanghai scăderea a fost de 3,39%. Indicele asiatic Asia Dow a scăzut cu 2,24%, iar pieşele burisere din SIngapore şi Hong Kong au scăzut cu 2%, respectiv 2,45%. 

UPDATE 13:00. 

 

Războiul comercial pornit de Trump împotriva Chinei prăbuşeşte Wall-Street-ul: Indicele Dow Jones a pierdut 740 de puncte, într-un picaj dramatic de aproape 3% într-o singură şedinţă

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 700 de puncte în şedinţa de tranzacţionare de joi după amiază din Statele Unite, în condiţiile în care pierderile s-au accentuat în ultima parte a zilei, pe fondul temerilor legate de un război comercial. Indicele Dow Jones a scăzut cu 2,91%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 2,49%, iar Nasdaq cu 2,38%, marcând cele mai accentuate scăderi din ultimele şase săptămâni.

”Pieţelor nu le plac războaiele comerciale, pieţelor nu le place faptul că FED este de neclintit în decizia de a majora rapid ratele dobânzilor”, a spus Matt Schreiber, preşedinte şi şeful strategiei de investiţii de la WBI Investment. ”Da, economia a fost destul de puternică, piaţa muncii are un respiro, dar nimic nu ne duce cu gândul că trebuie să ne grăbim să normalizăm dobânzile la un nivel mult peste cel actual”, a adăugat el. 

 Preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat, joi, impunerea de taxe vamale suplimentare în valoare de 50 de miliarde de dolari la importurile de produse din China şi limitarea investiţiilor chineze în Statele Unite, informează cotidianul The New York Post.

Donald Trump va cere oficial reprezentantului SUA pentru Afaceri comerciale, Bob Lighthizer, şi secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, să aplice un plan care prevede taxe vamale şi limitarea investiţiilor chineze în industria tehnologiei informaţionale din SUA.

Washingtonul acuză Beijingul de comiterea sistematică de furturi intelectuale.

"Preşedintele SUA apără companiile americane şi are susţinerea acestora", a declarat Peter Navarro, şeful Consiliului prezidenţial comercial.

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri comerciale, va invoca Secţiunea 301 a Legii comerciale din 1974 pentru a dispune măsurile contra Chinei.

Valoarea totală a taxelor vamale impuse Chinei va fi de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an. Administraţia Donald Trump denunţă presupuse furturi intelectuale comise de Beijing şi vrea reducerea deficitului comercial în relaţia cu China.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a atras deja critici pentru că a impus taxe vamale la toate importurile de oţel şi aluminiu, argumentând că trebuie să protejeze industria americană.

Ameninţat cu furia Uniunii Europene, Trump dă înapoi: UE va fi scutită de la aplicarea noilor planuri tarifare ale Statelor Unite

Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, a anunţat, joi, că mai mulţi aliaţi ai SUA, printre care UE, Argentina, Austrialia, Brazilia şi Coreea de Sud, vor fi scutiţi de la planurile tarifare ale Washingtonului privind importurile de oţel şi aluminiu, relatează The New York Times.

În cadrul unei audieri în Congres, Lighthizer a precizat că, iniţial, noile planuri tarifare ale Administraţiei Donald Trump cu privire la suplimentarea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu nu se vor aplica UE, Argentinei, Australiei, Braziliei, Coreei de Sud, Canadei şi Mexicului.

”Ideea preşedintelui a fost ca, pe baza anumitor criterii, unele state să fie scutite. El a decis să pună pauză implementării noilor tarife pentru aceste state”, a declarat reprezentantul SUA pentru Comerţ.

Recent, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor impune tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu.

Liderul de la Casa Albă a anunţat tarife mai mari cu 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oţel şi aluminiu ori doar la cele din anumite ţări.