Ce licee au câştigat cel mai mare concurs de robotică din România: Patru echipe româneşti vor participa la finala Campionatului Mondial de Robotică din SUA, First Tech Challenge

Autor: Dragoş Dinu 26.03.2018

Câştigătorii celei mai mari competiţii de robotică din România, în care s-au întrecut 1.200 de elevi din 90 de licee, au fost Xeo de la Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Qube de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti şi Technogods de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu. După luni de muncă, timp în care şi-au proiectat roboţii, cele patru echipe câştigătoare s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit. 

„Sunt foarte mândră de toţi copiii care au participat si care au muncit luni întregi, uneori si noaptea, pentru a construi roboţii”, declară Dana Războiu, fondatoarea asociaţiei „Naţie prin Educaţie”.

La finala de la Bucureşti au fost prezenţi atât membri ai juriului FTC din America, cât şi preşedintele First Tech Challenge, Ken Johnson, care a venit pentru prima dată în România.

„Faceţi parte din primul val al acestei mişcări care aduce o schimbare importantă în ţara voastră, care vă va schimba vieţile şi vă va ajuta să schimbaţi lumea. În acest moment, voi vă alăturaţi unei comunităţi care include 500.000 de elevi şi 150.000 de voluntari care participă, în fiecare an, la FIRST, iar aceste cifre cresc în fiecare an. Totul se bazează în prezent pe tehnologie şi pe inovaţie. Voi sunteţi oamenii care rezolvă probleme şi vă garantez că unii dintre cei 1200 de elevi care se află acum, aici, în 10 poate 15 ani vor descoperi soluţii care vor vindeca anumite boli”, a declarat Ken Johnson.

După sute de meciuri jucate în etapele regionale care au avut loc în ţară şi la Bucureşti şi în la marea finală, ziua de duminică a adus multe lacrimi de bucurie tinerilor care urmează să reprezinte România la Detroit, în cel mai important campionat de robotică, First Tech Challenge, unde vor concura cu echipe din toată lumea.