CFR SA despre linia de cale ferată Gara de Nord - Otopeni: Există patru variante posibile de conectare

Autor: Mirabela Tiron 28.03.2018

CFR SA a procedat la actualizarea studiului de fezabilitate, elaborat în anul 2008, şi a publicat în SEAP în data de 01.03.2018 documentaţia de achiziţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate, au transmis oficialii companiei.

Reprezentanţii companiai au mai transmis că după finalizarea procedurii de achiziţie publică şi semnarea contractului de prestări servicii, consultantul va finaliza până în decembrie 2018 analiza tehnico-economică pentru cele 4 variante posibile de conectare:

1. Linie simplă neelectrificată, cu racordare din linia magistrală 700, cap Y Mogoşoaia care subtraversează DN 1 cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o staţie c.f. situată în imediata vecinătate a aerogării AIHCB şi Terminalul T1 al AIHCB,

2. Linie simplă neelectrificată, cu racordare din linia magistrală 700, în zona PO Odăi, care subtraversează DN 1, cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o staţie c.f. situată în imediata vecinătate a aerogării AIHCB şi Terminalul T1 al AIHCB,

3. Linie simplă neelectrificată, cu gabarit de electrificare, cu racordare din staţia Baloteşti la Terminalul Plecări AIHCB.

4. Varianta de traseu în sistem MONORAIL cu puncte de îmbarcare/ debarcare din PO Odăi şi din imediata vecinătate a terminalelor de sosiri - plecări ale AIHCB.

La nivelul direcţiei de specialitate din cadrul CFR se studiază ”in-house” şi varianta de modernizare a PO Otopeni şi a infrastructurii rutiere între PO Otopeni şi aeroport

La sfârşitul anului 2018, CFR SA va putea prezenta factorilor de decizie şi opiniei publice estimările financiare şi soluţiile tehnice detaliate pentru cele cinci variante de realizare a conexiunii cu aeroportul. În funcţie de costurile fiecărei variante şi a soluţiilor tehnice se va decide asupra variantei alese precum şi a soluţiei de finanţare (Fonduri UE – POIM 2014-2020, Buget de Stat, alte surse) şi se va proceda la implementarea proiectului, cu parcurgerea tuturor etapele legale obligatorii pentru realizarea investiţiilor.