Peste 900.000 de persoane fizice trebuie să citească din nou Codul Fiscal. Au apărut modificări foarte importante pentru cei care încasează venituri din activităţi PFA, drepturi de autor, chirii, dividende, dobânzi

Autor: Radu Georgescu, CFONetwork 28.03.2018

Vinerea trecuta a fost publicata OUG 18/2018 care aduce modificari foarte importante la Codul Fiscal.

Aceasta lege rescrie modul de impunere si declarare a veniturilor realizate de persoanele fizice care obtin venituri din activitati de PFA, drepturi de autor, chirii, dividende, dobanzi.

Se modifica:

In articolul de azi voi vorbi doar despre modificarile aparute pentru PFA-uri si profesiile liberale ( avocati, contabili, notari, medici)

Cum se declara veniturile

Persoanele fizice care obtin venituri din PFA-urile impozitate in sistem real cat si din profesii liberale (avocati, medici, contabili, notari)  trebuie sa depuna declaratia unica in urmatorele situatii:

Cum se calculeaza impozitul pe venit

Persoanele fizice care obtin venituri din PFA-urile impozitate in sistem real cat si din profesii liberale (avocati, medici, contabili, notari) trebuie sa estimeze valoarea veniturilor nete in declaratia unica pana la data de 15 martie anul curent (termenul pentru 2018 este 15 iulie).

Incepand cu veniturile incasate din 2018, persoana fizica va calcula  impozitul estimat  aplicand cota de 10% asupra venitului net estimat .

ANAF nu va mai emite decizii de impunere.

Regularizarea impozitului pe venit se va face prin depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie anul urmator realizarii venitului. Impozitul final datorat va fi 10% din venitul net realizat in anul anterior.

Impozitul trebuie platit pana la data de 15 martie anul urmator realizarii veniturilor.

Se pot efectua plati partiale pana la data de 15 martie.

Pentru plata integrala a impozitului pe venit pana la data de 15 martie anul urmator realizarii veniturilor se acorda bonificatii. ( pentru veniturile din 2018 bonificatia maxima este de 10%)

Persoana fizica poate dispune acordarea a 2% din impozitul pe venit pentru sustinerea organizatiilor nonprofit. Solicitarea se face in declaratia unica depusa pana in data de 15 martie

Pentru veniturile obtinute in anul 2017, persona fizica trebuie sa depuna declaratia unica pana la data de 15 iulie 2018.

Calculul impozitului pe venit pentru anul 2017 va fi efectuat de catre ANAF care va emite o decizie de impunere.

Cum se calculeaza contributia la pensie - CAS

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati de PFA / profesii liberale  si care estimeaza ca vor obtine venituri nete cumulate in anul curent din activitati de PFA / profesii liberale si  drepturi de autor mai mari decat plafonul in suma de 12 salarii minime brute pe economie, trebuie sa  opteze in declaratia unica pentru baza de calcul a CAS, pana la data de 15 martie anul realizarii veniturilor ( termenul este de 15 iulie pentru 2018).

Venitul net aferent activitatilor de PFA se obtine scazand din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile.

Persoana fizica trebuie sa declare in declaratia unica baza la care se va  calcula CAS. Baza lunara pentru plata CAS nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie. ( salariul minim brut in anul 2018 este de 1.900 lei)

Valoarea CAS se calculeaza aplicand procentul de 25% asupra bazei aleasa de persoana fizica.

Valoarea anuala minima de plata CAS pentru veniturile din 2018 este de 5.700 lei. ( 12 X 1.900 X 25%)

Pentru anul 2018 plafonul peste care se datoreaza CAS este de 22.800 lei tinand cont de salariul minim brut pe economie de 1.900 lei.

Daca persoana fizica a estimat venituri nete din activitatea de PFA peste plafonul mentionat mai sus, dar a obtinut in timpul anului venituri nete sub plafon, nu datoreaza CAS. Valoarea CAS platit nu se va restitui ci va fi luat in considerare la calculul pensiei.

Persoana fizica care initial a estimat venituri nete peste plafon, dar constata ca venituri vor fi sub plafon, poate depune declaratia unica pentru rectificarea datelor declarate.

Daca persoana fizica a estimat venituri nete din activitatea de PFA sub plafonul mentionat mai sus, dar a obtinut in timpul anului venituri nete peste plafon, datoreaza CAS care trebuie platit pana la data de 15 martie a anului urmator realizarii veniturilor.

Daca persoana fizica obtine si venituri din drepturi de autor pentru care compania retine CAS, persoana fizica nu trebuie sa mai achite CAS pentru activitatea de PFA.

Daca persoana fizica incepe sa desfasoare activitatea de PFA in timpul anului, iar venitul estimat depaseste suma rezultata din multiplicarea valorii salariului minim brut pe economie cu numarul de luni ramase din an, trebuie sa declare in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii baza de calcul a CAS in declaratia unica.

Daca persoana fizica suspenda / inceteaza activitatea de PFA trebuie sa  depuna declaratia unica in termen de 30 de zile  pentru recalcularea contributiei.

Pentru plata integrala a CAS pana la data de 15 martie anul urmator realizarii veniturilor se acorda  bonificatii. ( pentru veniturile din 2018 bonificatia maxima este de 10%)

Sunt exceptate de la plata CAS pensionarii si persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale ( avocati)

Cum se calculeaza contributia la sanatate - CASS

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobanzi /  vanzari de actiuni si care estimeaza ca vor obtine venituri nete cumulate in anul curent mai mari decat plafonul in valoare de 12 salarii minime brute pe economie, trebuie sa declare baza pentru CASS in declaratia unica pana la data de 15 martie anul curent  ( termenul este de 15 iulie pentru 2018).

Venituri nete se calculeaza scazand din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile / cheltuieli forfetare.

Baza  anuala pentru plata CASS o reprezinta  echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie. ( salariul minim brut in anul 2018 este de 1.900 lei)

Valoarea CASS se calculeaza aplicand procentul de 10% asupra bazei.

Valoarea anuala CASS pentru veniturile din 2018 este de 2.280 lei. ( 12 X 1.900 X 10%)

Pentru anul 2018 plafonul peste care se datoreaza CASS este de 22.800 lei tinand cont de salariul minim brut pe economie de 1.900 lei.

Daca persoana fizica a estimat venituri nete din activitatea de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobanzi /  vanzari de actiuni, peste plafonul mentionat mai sus, dar a obtinut in timpul anului venituri nete sub plafon, nu datoreaza CASS daca are si calitatea de salariat.

Persoana fizica care obtine venituri mentionate mai sus sub plafon si care nu este angajata, trebuie sa depuna declaratia unica pana la 15 martie anul curent si va datora CASS la valoarea salariului minim brut pe economie multiplicat cu 6 luni. Adica CASS anual datorat pentru 2018 va fi de 1.140 lei.

Persoana fizica care initial a estimat venituri nete peste plafon, dar constata ca veniturile vor fi sub plafon, pot depune declaratia unica pentru rectificarea datelor declarate.

Daca persoana fizica a estimat venituri nete din activitati sub plafonul mentionat mai sus, dar a obtinut in timpul anului venituri nete peste plafon, datoreaza CASS pe care trebuie sa-l achite pana la data de 15 martie anul urmator realizarii veniturilor.

Daca persoana fizica obtine si venituri din drepturi de autor pentru care compania retine CASS, persoana fizica nu trebuie sa mai achite CASS pentru activitatile enumerate mai sus.

Daca persoana fizica incepe sa desfasoare activitatea de PFA in timpul anului, iar venitul estimat depaseste suma rezultata din multiplicarea valorii salariului minim brut pe economie cu numarul de luni ramase din an, trebuie sa declare in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii baza de calcul a CASS in declaratia unica.

Daca persoana fizica suspenda / inceteaza activitatea  trebuie sa  depuna declaratia unica in termen de 30 de zile  pentru recalcularea contributiei.

Pentru plata integrala a CASS pana la data de 15 martie anul urmator realizarii veniturilor se acorda bonificatii. ( pentru veniturile din 2018 bonificatia maxima este de 10%)

 

Radu Georgescu, CFO Network