Lovitură pentru Starbucks: Cunoscutul lanţ de cafenele a fost dat în judecată pentru folosirea substanţelor care pot provoca cancer

Autor: Alexandra Cepăreanu 30.03.2018

Starbucks, precum şi alte aproximativ 90 de cafenele, trebuie să-şi avertizeze clienţii cu privire la folosirea substanţelor cancerigene în prepararea cafelelor pe care le vând în California, potrivit Reuters.

Un ONG puţin cunoscut a dat în judecată aproximativ 90 de comerianţi cu amănuntul, inclusiv compania Starbucks, pe motiv că încalcă o lege care impune companiilor să avertizeze consumatorii în legătură cu produsele chimice aflate în produsele lor care ar putea provoca cancerul.

Una dintre aceste substanţe este acrilamida, un produs secundar de boabe de cafea prăjită, care se găseşte în cafeaua preparată din cafenele.

Judecătorul Curţii Supreme din Los Angeles, Elihu Berle, a declarat printr-o decizie că Starbucks şi alte companii nu au reuşit să demonstreze că nu există niciun risc semnificativ provocat de substanţele cancerigene folosite în procesul de prăjire al cafelei, au arătat documentele instanţei.

Starbucks şi celelalte cafenele trebuie să depună obiecţii până la data de 10 aprilie. Lanţul de cafenele Starbucks, Dunkin Donuts, McDonald„s, Peet şi alţi mari vânzători de cafea a refuzat să comenteze acuzaţiile.

Procesul a fost depus în 2010 de către Consiliul pentru Educaţie şi Cercetare în Domeniul Toxic (CERT). Instituţia solicită amenzi de până la 2.500 de dolari pentru fiecare persoană care s-a expus la substanţa canceroasă începând cu anul 2002.

Starbucks a pierdut prima fază a procesului deoarece nu a reuşit să demonstreze că nivelul de acrilamidă folosit în cafelele sale nu este suficient de mare pentru a provoca cancer, iar în cea de-a doua fază a procesului, inculpaţii nu au reuşit să demonstreze existenţa unei cantităţi acceptabile de risc „alternativ” pentru substanţa chimică carcinogen, au arătat documentele instanţei.

Mai mulţi inculpaţi au fost de acord să eticheteze produsele şi să avertizeze clienţii cu privire la substanţele chimice folosite la prepararea cafelelor, precum şi să plătească milioane de dolari în amenzi, potrivit rapoartelor publicate.